Sikkasztással is vádolják Timosenko volt ukrán kormányfőt

Vágólapra másolva!
Sikkasztással is vádolják Julia Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit a hét elején hatalommal való visszaéléssel és hűtlen kezeléssel is megvádolt az ügyészség. Timosenko azt állítja, ő nem használta törvénytelenül az állam pénzét, szerinte csak politikai ellenfelei akarnak megszabadulni tőle.
Vágólapra másolva!

Vádat emelt az ügyészség Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök ellen 960 ezer hrivnya (92 ezer euró) elsikkasztásáért. A hírt pénteken maga a volt kormányfő jelentette be, akit hétfőn már hatalommal való visszaéléssel és hűtlen kezeléssel is megvádoltak. A sikkasztás vádjában szereplő összeget Timosenko szerint a kormány folyósította a nemzeti banknak egy olyan euróösszeg átváltására, amely az ukrán államkincstár számláján van elhelyezve.

A miniszterelnöki posztot 2005-ben, majd 2007 és 2010 között betöltő politikus az ügyészség szerint a szén-dioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összegek szabálytalan kormányzati felhasználása kapcsán hűtlen kezeléssel gyanúsítható. Már ki is hallgatták, és közölték vele, hogy nem hagyhatja el a lakhelyét. A gyanú szerint Timosenko kormánya 300 millió dollárnak megfelelő összeget használt fel szabálytalanul, amikor a nyugdíjkasszát töltötte föl vele. Ha a vád bebizonyosodik, 7-10 év börtön is kiszabható a volt miniszterelnökre.

A politikus abszurdnak minősítette a vádemelést a pártja által kiadott közleményben: "A pénzt a nyugdíjasoknak fizettem ki. Ez nem bűncselekmény az ukrán törvények értelmében." Szerinte a vádemeléssel Viktor Janukovics államfő akar megszabadulni tőle, azaz legfőbb politikai vetélytársától. Janukovics pénteken az ukrán televízióknak nyilatkozva azt mondta, nem biztos abban, hogy per indul Timosenko ellen, elképzelhető, hogy ártatlan.