Bizonytalan a guantánamói tábor bezárása

Vágólapra másolva!
Bár Barack Obama amerikai elnök már 2009 januárjában elrendelte a guantánamói fogolytábor bezárását, a Fehér Ház szóvivője szerint még bizonytalan, mikor zárja be valóban kapuit a telep. A szóvivő szerint a tábor bezárása attól függ, a republikánusok együtt működnek-e a kormánnyal.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház szóvivője, Robert Gibbs vasárnap azt mondta, hogy még egy "bizonyos ideig" nem zárják be a guantánamói fogolytábort. Gibbs a CNN hírtelevíziónak adott interjúban közölte, hogy a labda a republikánusok térfelén van, "erről a kérdésről a kormányzattal kell egyeztetniük".

Barack Obama amerikai elnök - választási ígéretének megfelelően - 2009. január 22-én, a hivatalba lépését követő napon elrendelte a guantánamói katonai börtön egy éven belüli bezárását, de a kongresszus megakadályozta ennek végrehajtását. A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak fogva terroristagyanús embereket.

Gibbs megismételte, hogy Washington néhány kivételtől eltekintve a vádlottakat a katonai törvényszék helyett a szövetségi bíróságon akarja perbe fogni. A szóvivő az interjúban azzal fordult a republikánusokhoz: akarják-e, hogy az al-Kaida továbbra is verbuválási célra használja Guantánamót. Mint mondta, hogy a tábor bezárása attól függ, mennyire lesznek hajlandóak a republikánusok együttműködni a kormányzattal.

A fogolytábor az előző elnök, George W. Bush idején, 2002. január 11-én nyitotta meg kapuit, ma 174 bebörtönzött vár sorsára, akik közül csupán hármat állítottak bíróság elé.