Milliókért adta el életrajzi könyvének megírási jogát a WikiLeaks alapítója

Vágólapra másolva!
Könyv készülhet a WikiLeaks alapítójának életéről, miután Julian Assange eladta az ehhez fűződő jogokat. Várhatóan több mint egymillió fontot, azaz 333 millió forintot keres majd az üzleten. Assange állítása szerint az ellene folyó szexuális zaklatási per költségeire fordítja majd a pénzt.
Vágólapra másolva!

Eladta az életét feldolgozó könyv megírásának jogait Julian Assange. A bizalmas kormányzati iratok kiszivárogtatásáról ismert WikiLeaks nevű internetes portál alapítója a brit Sunday Timesnak azt nyilatkozta, hogy több mint egymillió fontot, azaz 333 millió forintot kap majd a jogokért.

"Nem akartam ezt a könyvet, de meg kell jelentetnünk. Már eddig is 200 ezer fontot költöttem ügyvédi segítségre, amelyre továbbra is szükségem lesz, és egyúttal finanszíroznom kell a WikiLeaks honlapot is." - mondta az ausztrál állampolgárságú Assange, akit Nagy-Britanniában vettek őrizetbe.

A 39 éves férfit júliusban tartóztatták le Svédországban nemi erőszak és szexuális zaklatás gyanújával. Az Assange elleni vádakat megfogalmazó mindkét nő azt állítja, beleegyeztek abba, hogy közösüljenek vele, de a férfi később kényszerítette őket a folytatásra (az Assagne elleni vádakról itt olvashat bővebben). A nők azt mondták a svéd hatóságoknak, hogy azért gondolták meg magukat, mert állításuk szerint az óvszer tönkrement, és Assange ennek ellenére is folytatni akarta a szexet.

A hivatalos magyarázat szerint a letartóztatásnak nincs köze a WikiLeaks kiszivárogtatásaihoz, Assange azonban állítja, hogy az ellene folyó eljárással az internetes oldalt akarják ellehetetleníteni.

Assange jelenleg szabadlábon védekezhet, mert kifizette a feltételes szabadlábra helyezéséért kért 240 ezer fontos óvadékot (erről itt olvashat). A férfi most köteles elektronikus nyomkövetőt viselni, és nem hagyhatja el kijelölt lakhelyét, egy barátja kelet-angliai otthonát január 11-ig, a következő bírósági meghallgatásáig.