Meghalt a két államcsínyt túlélő venezuelai exelnök

Vágólapra másolva!
Nyolcvannyolc évesen elhunyt Carlos Andres Perez, Venezuela korábbi elnöke, aki két elnöki cikluson át irányította a dél-amerikai országot, és több államcsínyt és korrupciós botrányt is átvészelt. Perez, aki a jelenlegi elnök, Hugo Chávez nagy kritikusa volt, szívinfarktusban halt meg szombaton.
Vágólapra másolva!

Szívinfarktusban elhunyt szombaton Venezuela korábbi elnöke, Carlos Andres Perez - adta hírül vasárnap az AFP francia hírügynökség. A politikus, aki korábban kétszer töltötte be a dél-amerikai állam elnöki tisztségét, Floridában halt meg nyolcvannyolc évesen.

Perez ellen hivatali ideje alatt két puccskísérletet is végrehajtottak, de mindkettő sikertelen volt. Az elnök első ciklusában, 1974 és 1979 között a gazdaság átalakításával foglalkozott, miután jelentősen megcsappantak országa olajbevételei. Második hivatali idejét 1989-től 1993-ig korrupciós botrányok, államcsínyek és véres tömegoszlatások jellemezték. Ő volt az első latin-amerikai államfő, aki korrupciós vádak miatt kényszerült távozásra.

Az utóbbi években Carlos Andres Perez Miamiban élt, de a venezuelai hatóságok folyamatosan követelték Washingtontól a kiadatását egy 1989-es tüntetés véres leverése miatt. Perez ádáz bírálója volt a jelenlegi államfő, Hugo Chávez baloldali politikájának. Chávez fiatal alezredesként részt vett egy Perez elleni 1992-es puccskísérletben.