Több ezer kamerával csökkentenék a terrorveszélyt New Yorkban

Vágólapra másolva!
A szállodák, bevásárló központok, illetve a metróhálózat elleni terrortámadások megelőzése érdekében szigorúbb biztonsági intézkedések léptek életbe az Egyesült Államokban. A belbiztonsági miniszter szerint csak New Yorkban háromezer kamerát szerelnek majd fel.
Vágólapra másolva!

Az amerikai belbiztonsági miniszter, Janet Napolitano vasárnap bejelentette, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket "a puha célpontoknak" tartott helyeken, így a szállodákban, bevásárló központokban, kikötőkben, tömegközlekedési járműveken, pályaudvarokon, mert komolyan kell venni az al-Kaida fenyegetéseit.

Napolitano elmondta: kapcsolatba léptek az érintett helyekkel, és számos kiképzést tartottak az alkalmazottaknak idén. A belbiztonsági miniszter a biztonsági intézkedések növelésének példájaként említette azt is, hogy a májusi, New York-i sikertelen merényletet követően kamerák százait helyezték el kiemelt helyeken, és a végső cél, hogy legalább háromezer megfigyelő kamera legyen városszerte.

Kiemelt helynek számít a New Yorki metróhálózat, amelynek állomásain 500 új kamerát szereltek fel szeptemberben, köztük a legforgalmasabbakon, a Times Square, a Penn és a Grand Central állomásokon. "A munkánk nemcsak az, hogy reagáljunk baj esetén, hanem az is, hogy előre gondolkodjunk, próbáljuk meghatározni, hogy mi történhet, és hol"- mondta Napolitano.

"Megnehezítettük a szárazföldi határokon a behatolást, például a reptereken, és most ezt kell tennünk a partvidékeinken, valamint vizeinken is"- közölte Napolitano. A miniszter az amerikai reptereken már régóta érvényes szigorú biztonsági intézkedések teljes kiterjesztését ígérte minden utazási vonalon. Mint mondta, az Egyesült Államokba beutazók számítsanak arra, hogy nagyon alapos átvizsgálásnak vetik alá őket, bárhol is lépjenek az országba.