2017-ig börtönben marad Mihail Hodorkovszkij

Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta a bíró a második perben Mihail Hodorkovszkijt, a Jukosz konszern egykori főrészvényesét. A volt olajmágnást ezúttal sok millió tonna kőolaj ellopásával vádolták. Számos vezető orosz tisztségviselő Hodorkovszkij felmentő ítélete mellett foglalt állást.
Vágólapra másolva!

Hétfőn megkezdődött Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnás második perének ítélethirdetése a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán. Ezúttal azzal vádolják, hogy sok millió tonna kőolajat lopott el 1998 és 2003 között. A bíró Hodorkovszkijt bűnösnek találta. A Jukosz konszern egykori főrészvényesét és volt üzlettársát, Platon Lebegyevet az első perben nyolc év szabadságvesztéssel sújtották csalás és adócsalás miatt. Hodorkovszkij 2005 óta van börtönben. Támogatói szerint az ügy hátterében politikai okok állnak. Egyesek úgy vélik, hogy az orosz kormány azért akarja a lehető legtovább rácsok mögött tartani Hodorkovszkijt, mert támogatta az ellenzéket Vlagyimir Putyin elnöksége idején. Az egykori iparmágnás jövőre szabadulhatott volna, ám az új ítélet szerint 2017-ig börtönben kell maradnia - olvasható a BBC honlapján. Ügyvédei fellebbezést nyújtottak be.

A bíróság épülete előtt több száz - Hodorkovszkij kiszabadulását támogatogató - ember gyűlt össze. Hetet közülük előállítottak, mert plakátokat tartottak a magasba, és felszólításra sem tették el őket.

A WikiLeaks honlapon az ítélethirdetéssel egy időben megjelentek az amerikai diplomatáknak az üggyel kapcsolatos jelentései. Szerintük Hodorkovszkij börtönben marad mindaddig, amíg Putyin hatalmon van.

Vezető orosz tisztségviselők foglaltak állást Hodorkovszkij felmentése mellett

Oroszországban számos vezető személyiség foglalt nyíltan állást amellett, hogy Hodorkovszkijt fel kell menteni a második perében. Mások mellett Igor Jurgensz, a Gyáriparosok Szövetségének alelnöke és Leonyid Gozman, a Jobboldali Ügy párt társelnöke is a felmentő ítélet mellett volt. Jurgensz a Kommerszant című lapban hétfőn megjelent interjújában leszögezte, hogy a felmentő ítélet kielégítené a vállalkozókat, a Nyugatot és a potenciális oroszországi beruházókat. Ha azonban bűnösnek találják a vádlottakat, az egész sor, Oroszország számára kellemetlen vizsgálódást von maga után az Európai Emberi Jogi Bíróságon és más bíróságokon. Gozman pedig kijelentette, hogy a felmentő ítélet új korszakot nyithatna meg Oroszország történelmében. Hozzátette, hogy úgy véli, ha elítélik a vádlottakat, a 2012-es elnökválasztás után amnesztiában részesülhetnek.