Elárverezik Schindler listájának egyik eredeti példányát

Vágólapra másolva!
Árverésre bocsáthatják a Schindler listája című Oscar-díjas filmet ihlető lista egyik eredeti példányát, miután egy bíróság engedélyezte a dokumentum eladását. A mintegy 1000 zsidó életét megmentő lista több mint 2 millió dollárért kerül majd kalapács alá.
Vágólapra másolva!

Több mint 2 millió dollárért árverezhetik el egy New York-i aukción Oskar Schindler egykori német iparos híres listájának egyik eredeti példányát, amelyen a holokauszt idején megmentett zsidó munkások neve áll. A hollywoodi filmet is ihlető listát eddig Schindler örököseinek tiltakozása miatt nem lehetett eladni, egy New York-i bíróság azonban úgy döntött, hogy engedélyezi az emléktárgy árverését - írja a Telegraph.

A 13 oldalas dokumentum az árverésre készülő műkereskedő szerint egyike annak a jó néhány eredeti példánynak, amelyekre Oskar Schindler feljegyezte a gyárában dolgozó zsidó munkások nevét. A listával a német férfi több mint 1000 embert mentett meg a náci haláltáborokból, mivel a rajta szereplő emberek védelmet kaptak.

A zsidókat megmentő német iparosról 1993-ban Steven Spielberg rendezett Oscar-díjas filmet Schindler listája címen. A film Thomas Keneally Schindler bárkája című regénye alapján készült.