A szomáliai kalózok elengedtek egy vegyi anyagokat szállító német tartályhajót

Vágólapra másolva!
Váltságdíj ellenében elengedték egy májusban elfoglalt vegyi anyagokat szállító tartályhajó legényéségét. A Kelet-afrikai Tengerészeti Segélyprogram képviselője szerint a legénység jól van.
Vágólapra másolva!

A szomáliai kalózok elengedtek egy vegyi anyagokat szállító német tartályhajót 23 fős személyzetével együtt azt követően, hogy megkapták a váltságdíjat - közölte kedden egy tengerészeti csoport.

A Marshall-szigetek zászlaja alatt hajózó Marida Marguerite-et májusban foglalták el a tengeri rablók Omántól mintegy 120 mérföldre délre. A kalózok automata fegyverekkel és a rakétagránátokkal támadták a tankert.

A hajó Indiából tartott a belgiumi Antwerpen kikötőjébe. Fedélzetén 19 indiai, két bangladesi és egy ukrán állampolgár tartózkodott. Andrew Mwangura, a kenyai központú Kelet-afrikai Tengerészeti Segélyprogram képviselője szerint a legénység jól van. Elmondta, hogy mintegy 5,5 millió dolláros váltságdíjat fizettek vasárnap, és a hajó most feltehetően eredeti célja, Belgium felé tart.

A kalózok dollárok tízmillióit zsebelik be azzal, hogy az Indiai-óceán és az Ádeni-öböl térségében elrablott hajókért és személyzetükért váltságdíjat követelnek. Tavaly év eleje óta külföldi haditengerészeti kötelékek járőröznek az Ádeni-öböl vizein. A hadihajók konvojban kísérik a kereskedelmi járműveket és biztonsági folyosókat tartanak fenn a legveszélyesebb vizeken, de a portyázó kalózok hatóköre így is egészen a Seychelles-szigetekig elér.

A hajóeltérítések miatt megemelkedtek a biztosítási díjak, illetve a hajótársaságok arra kényszerülnek, hogy hosszabb, és költségesebb utakon kerüljék el a tengeri rablók által leginkább sújtott térségéket.