Szabotázst sejtenek a leendő észak-koreai vezér ajándékvonatának kisiklása mögött

Vágólapra másolva!
Kisiklott egy Kínából Észak-Koreába tartó vonat még december elején. A vonat születésnapi ajándékokat szállított Észak-Korea leendő vezetőjének, ezért azt gyanítják, hogy szabotázs történt.
Vágólapra másolva!

Szabotázs lehetőségét sem lehet kizárni egy dél-koreai rádió szerint annak a vonatnak a kisiklásával kapcsolatban, amely még december 11-én tért le a pályáról az észak-koreai határ közelében. A kínai Szinuicsuból Phenjanba tartó vonat többek között Kim Dzsong Unnak, az északi rezsim jövendő vezetőjének szánt születésnapi ajándékokat, egyebek közt televíziókat és órákat szállított - írja a Guardian az északiaknak is műsort sugárzó déli rádióra hivatkozva.

A rádió egy északi illetékest idézve állította, hogy az északi biztonsági szolgálatot riadóztatták a baleset miatt. Forrásuk szerint nem kizárt, hogy a balesetet az elöregedett sínek okozták, de a vasúti pályában olyan mértékű kár keletkezett, hogy felmerült a szabotázsakció lehetősége is. "Nagyon valószínű, hogy valaki olyan állhat mögötte, aki ellenzi Kim Dzsog Un utódlását" - idézte a Guardian.

A külvilág számára szinte ismeretlen Kim Dzsong Un szeptember végén került a figyelem középpontjába, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, és a központi katonai bizottság alelnöke lett, ami azt jelzi, hogy őt szemelték ki apja, Kim Dzsong Il utódjául. Születésnapját állítólag január 8-án tartja.