Visszavágtak az oroszok a Hodorkovszkij-ítélet miatti kritikákra

Vágólapra másolva!
Mindenki törődjön a maga dolgával - válaszolta az orosz külügyminisztérium a Mihail Hodorkovszkij ügyében hozott ítélet miatt Oroszországot ért kritikákra. Az egykori oligarcha elleni per ítélethirdetése hétfőn kezdődött, Hodorkovszkijt ismét bűnösnek találták.
Vágólapra másolva!

"Elfogadhatatlan kísérlet, hogy nyomást gyakoroljanak a bíróságra" - ezekkel a szavakkal értékelte az orosz külügyminisztérium azokat a kritikákat, amelyeket a Mihail Hodorkovszkij elleni újabb elmarasztaló ítélet miatt kapott Oroszország több államtól. Az egykori orosz oligarcha perének ítélethirdetése hétfőn kezdődött Moszkvában, a bíróság több mint 3 milliárd rubel értékű olaj saját cégéből való elsikkasztásában találta bűnösnek őt, illetve üzlet- és vádlott-társát, Platon Lebegyevet.

Hodorkovszkij várhatóan hat év börtönt kap, miután a bíró befejezi a 250 oldalas ítélet több napig tartó kihirdetését. Hodorkovszkij 2011-ben szabadult volna ki korábbi hétéves börtönbüntetéséből, amelyet adócsalás miatt szabtak ki rá.

Oroszországot az USA, Nagy-Brtiannia és Németország is kritizálta az ítélet miatt (erről bővebben itt olvashat). Az orosz külügyminisztérium szóvivője azonban közölte, elvárják mindenkitől, hogy a maga dolgával törődjön, és hogy a két egykori üzletember elleni per összhangban van az orosz törvényekkel.