Beismerte egy gyermek molesztálását egy belga pap

Vágólapra másolva!
Egy kiskorú rokonának negyven évvel ezelőtti szexuális molesztálását vallotta be egy belga lapnak Francois Houtart, a fejlődő világ segítéséről nemzetközileg is ismert belga pap és szociológus. A papot korábban a jövő évi Nobel-békedíj jelöltjei között emlegették.
Vágólapra másolva!

Bevallotta egyik kiskorú rokonának szexuális molesztálását a Le Soir című lapnak Francois Houtart belga pap. Pedofil ügye annak a vizsgálóbizottságnak köszönhetően bukkant a felszínre, amely a korábbi brugge-i püspök, Roger Vangheluwe vallomását követően gyűjtötte össze az egyházi személyekkel kapcsolatos szexuális panaszokat Belgiumban.

A jelenleg Ecuadorban tartózkodó Houtart ellen is érkezett egy panasz, és az interjúban elismerte, hogy annak idején két ízben megérintette egyik kiskorú unokaöccse intim testrészeit. "Meggondolatlan és felelőtlen cselekedet volt" - idézte őt a belga újság.

Houtart azt is elmondta, hogy annak idején az áldozat szüleinek felajánlotta, hogy felhagy hivatalával, és felvállalja tettének minden következményét. Ők azonban egy liege-i professzorhoz irányították, aki azt tanácsolta, hogy maradjon meg papi tisztségében, de koncentráljon vallásszociológiai egyetemi tevékenységére.

Az idén 85 éves, marxista nézeteket is valló "vörös papot" a jövő évi Nobel-békedíj jelöltjei között emlegették, de az interjúban azt is kérte, hogy hagyjanak fel az ezt támogató kampánnyal. Houtart évtizedek óta a fejlődő világ felemelkedésének segítésén fáradozik, a Szociális Világfórum egyik kezdeményezője volt.