Válsághelyzet kihirdetésével marasztalnák az orvosokat Csehországban

Vágólapra másolva!
Akár válsághelyzetet is kihirdetne a cseh egészségügyi miniszter, hogy visszatartsa az alacsony bérek miatt a kórházakat elhagyni kívánó cseh orvosokat.
Vágólapra másolva!

Válsághelyzet kihirdetésével tartaná vissza az alacsony bérek miatt távozni kívánó orvosokat a cseh egészségügyi miniszter. Leos Heger szerint ha valamelyik régióban nagyszámú orvos hagyja el a kórházakat, és veszélybe kerül a lakosság egészségügyi ellátása, megpróbálja meggyőzni a régió elöljáróját, hogy lépjen. A regionális elöljárók eddig óvatosan nyilatkoztak, bár azt elismerték, hogy ez is egy lehetőség a helyzet megoldására.

Válsághelyzetet alapvetően váratlan és nagyméretű katasztrófák esetén lehet kihirdetni. "Amikor a lakosság nagyobb csoportjának az egészsége veszélyeztetve van, az ok lehet a válsághelyzet kihirdetésére" - mondta Heger. December végéig mintegy 4000 cseh orvos, a kórházakban dolgozók egynegyede, mondta fel munkaszerződését. A Vysocina régióban például a kórházi orvosok 80 százaléka mondott fel.

A Cseh Orvosi Kamara (CLK) szerint a válsághelyzet kihirdetésének lehetősége ugyan fennáll, de az valószínűleg alkotmányellenes lenne. "A törvény ezt a lehetőséget a váratlan helyzetre érti. Mi már márciusban közöltük követeléseinket, s tájékoztattunk akciónkról. Az tehát nem lehet váratlan" - állítja Martin Engel orvosi szakszervezeti vezető. A "Köszönjük, távozunk" nevet viselő szakszervezeti akció keretében az orvosok azt akarják, hogy átlagfizetésük a mindenkori országos átlagbér jelenlegi másfélszereséről a háromszorosára emelkedjen. Az egészségügyi miniszter korábban felhívással fordult az orvosokhoz, és arra kérte őket, hogy adjanak neki időt az egészségügyi reform beindításához, amely újabb forrásokat biztosítana a bérek számára.