Válaszra sem méltatja Obamát a hatalmához ragaszkodó elefántcsontparti elnök

Vágólapra másolva!
Bár Barack Obama telefonon akart beszélni Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnökkel, Gbagbo elutasította a beszélgetést - számolt be Gbagbo egyik, az eset miatt lemondó tanácsadója.
Vágólapra másolva!

Az egyre erősödő nemzetközi nyomás ellenére továbbra sem hajlandó lemondani Elefántcsontpart elnöke, Laurent Gbagbo, aki az ENSZ és több nagyhatalom szerint elvesztette a november 28-i elnökválasztást. Gbagbót Barack Obama amerikai elnök is fel akarta hívni, de az elefántcsontparti elnök nem fogadta a hívását - írja a Telegraph Gbagbo egyik tanácsadójára, Lanny J. Davisre hivatkozva.

Davis, aki Bill Clinton tanácsadójaként is dolgozott, fel is mondott az eset miatt, nyilvánosságra hozott felmondó levele szerint többször is felhívta Gbagbo figyelmét, hogy beszéljen Obamával.

A helyzet egyre feszültebb Elefántcsontparton Gbagbo hívei és a nemzetközi közösség szerint választáson győztes Alassane Ouattara támogatói között. Csütürtökön Ban Ki-mun ENSZ főtitkár figyelmeztette Gbagbo támogatóit, hogy ne támadják meg Ouattaráékat, mert az polgárháborúhoz vezethet.

Az országból a konfliktustól tartó nemzetközi vállalatok elkezdték kimenekíteni nélkülözhető munkatársaikat, és még az ENSZ is kivonja alkalmazottainak többségét. Az ENSZ jelenleg mintegy kilencezer békefenntartót is állomásoztat az országban, a katonák egyelőre a térségben maradnak.

Az elefántcsontparti elnökválasztásról és azóta eltelt időszakról szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja.