Bezáratják az EBESZ-irodát a fehéroroszok

Vágólapra másolva!
Bezáratják Fehéroroszországban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját. A szervezet másfél héttel korábban bírálta a diktatórikus államot vezető elnök, Alekszandr Lukasenko újraválasztásának körülményeit. A helyi titkosszolgálat közben újságírók lakásán kitakodva próbálja eltüntetni a választásról szóló dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország nem hosszabbítja meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) helyi irodájának engedélyét, mert "nincs objektív ok az EBESZ képviseletének fenntartására Minszkben" - jelentette be pénteken a minszki külügyminisztérium.

"Az EBESZ-iroda tevékenységének eredményeit értékelve kiderül, hogy teljesítette küldetését" - közölte a minisztérium szóvivője, hozzátéve, hogy Fehéroroszország a döntéssel "nem csökkenti az együttműködés szintjét, sőt kész erősíteni a gyakorlati együttműködést" a szervezettel. Az EBESZ öt külföldi és nyolc helyi munkatárssal működő minszki irodáját 2002-ben hozták létre.

A döntés előzménye, hogy az emberi jogok fölött őrködő EBESZ keményen bírálta a december 19-án tartott fehérorosz elnökválasztást, melyet a hivatalos adatok szerint a szavazatok közel 80 százalékával Alekszandr Lukasenko hivatalban lévő elnök nyert meg. A szervezet ugyancsak bírálta ellenzéki elnökjelöltek, valamint újságírók és politikai aktivisták letartóztatását.

Az elnökválasztás megmutatta: Fehéroroszországnak még hosszú utat kell megtennie ahhoz, hogy megfeleljen az EBESZ-szel kötött megállapodásoknak - közölte akkor a szervezet. Lukasenko rendszerét Európa-szerte a földrész utolsó diktatúrájának tartják.

Az EBESZ soros elnöki tisztét 2011-ben ellátó Litvánia mélységes sajnálatát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban. Audronius Azubalis litván külügyminiszter közleményében azt írta: az EBESZ még korántsem teljesítette küldetését, és még sok tennivalója van Fehéroroszországban. Felszólította a minszki kormányt, hogy bírálja felül döntését, és tegye lehetővé, hogy a szervezet folytathassa tevékenységét.

A BBC internetes oldalának tudósítása szerint ugyancsak pénteki fejlemény, hogy a fehérorosz titkosszolgálat emberei független újságírók otthonában és munkahelyén kutakodtak. A Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet szerint az akcióban a jelek szerint az elnökválasztáshoz kapcsolódó dokumentumok begyűjtése volt a cél.