Bomba robbant egy keresztény templomnál Alexandriában

Vágólapra másolva!
Pokolgép robbant fel nem sokkal éjfél után az egyiptomi Alexandriában egy keresztény templom előtt. A legfrissebb jelentések szerint legalább 17 ember halt meg a merényletben.
Vágólapra másolva!

Autóba rejtett bomba robbant éjjel fél egy körül, az újévi mise után Alexandriában egy kopt keresztény templom előtt. Szemtanúk arról számoltak be, hogy egy autóval férfiak érkeztek a templom elé, leállították a kocsit, majd sietve távoztak. A merényletnek a legfrissebb jelentések szerint legalább 17 halálos áldozata és több mint 70 sérültje van. A korábbi hírek még 21 halottról és 43 sérültről szóltak.

Az újévi misén közel ezer ember vett részt. A hívők annyira felbőszültek a merénylet miatt, hogy a kiérkező rendőröket kőzáporral fogadták, és megdobáltak egy közeli mecsetet is. A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta magára, de az al-Kaida iraki szárnya két hónapja támadásokkal fenyegette meg az egyiptomi koptokat.

Szombat délelőtt - néhány órával a merénylet után - feldühödött keresztények tüntettek és tűztek össze a kivezényelt rendőrökkel a templom előtt. A több tucatnyi tüntetőt a botokkal felszerelt és könnygázt is bevető rohamrendőrök tartották vissza attól, hogy a kordont megbontva megközelítsék az éjjel megtámadott templomot.

XVI. Benedek pápa hagyományos újévi istentiszteletén a leghatározottabban elítélte a keresztényekkel szemben alkalmazott diszkrimináció és intolerancia minden formáját.

A 79 milliós Egyiptom lakosságának 10 százaléka kopt keresztény. Hosszú évek óta feszült a viszonyuk az észak-afrikai országban élő muzulmánokkal.