Huszárruhát kapott a brüsszeli pisilő kisfiú szobra

Vágólapra másolva!
A most kezdődött féléves magyar EU-elnökség alkalmából huszárruhát öltött hétfőn egy napra Brüsszel legnevezetesebb turistalátványossága, a Manneken Pis.
Vágólapra másolva!

Magyar huszárruhába öltöztették a brüsszeli pisilő kisfiú szobrát a magyar uniós elnökség alkalmából. A huszárruha az elnökség alatt még egy alkalommal, június 7-én kerül rá a szoborra. A Manneken Pis március 7-én matyó öltözetet, május 2-án pedig alföldi subát kap majd.

A pisilő kisfiú szobrát először 1698. május 1-én II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem, Spanyol Németalföld kormányzója öltöztette fel egy brüsszeli céh ünnepélye alkalmából. Ruhatára, amelyet a városi múzeum őriz, ma már több mint hétszáz öltözéket tartalmaz - köztük futballmezeket, egyenruhákat, de akad köztük Elvis Presley- és Miki egér-jelmez is.

Forrás: AFP

A Manneken Pisnek hivatalos öltöztetője van, a brüsszeli Jacques Stroobants, akinek felesége már mintegy kétszáz ruhát készített a szobornak. A ruhákat előre meghatározott menetrend szerint cserélik, amelyet a Manneken Pis barátai nevű nonprofit szervezet állít össze.