Wikileaks: Felpofozta hadvezére a sajtószabadságot pedzegető iráni elnököt

Vágólapra másolva!
Egy indulatos vita során felpofozta Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnököt az ország államrendjének védelméért felelős Forradalmi Gárda vezetője - olvasható egy WikiLeaks-aktában. Az USA bakui nagykövetségének jelentése szerint az iráni elnök épp arról beszélt az iráni nemzetbiztonsági tanácsban, hogy több jogot kellene adni a népnek, amikor a hadvezér ráripakodott, és arcon csapta.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügy egyik védett forrása szerint komoly konfliktus volt 2010 elején Máhmúd Ahmadinezsad iráni elnök és az iráni Forradalmi Gárda vezetője között - derül ki egy a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott dokumentumból. A spanyol El País és a brit Guardian által is közölt irat szerint egy januári egyeztetésen a vallás és az államrend fölött őrködő gárda vezérkari főnöke indulatában felpofozta az elnököt, és a két vezető csak hetekkel később tudott megbékélni egymással. A dokumentum közlése után az El País honlapját blokkolták Iránban - írja a Guardian.

Az USA bakui nagykövetsége által írt titkos beszámoló szerint egy szigorúan védett iráni forrásuk számolt be a követség Irán-figyelőjének az esetről. A forrás szerint a pofon egy január közepén tartott tárgyaláson csattant el az iráni Legfelső Nemzeti Biztonsági Tanácsban (SNCL), amely az ország védelmi és nemzetbiztonsági politikáját dolgozza ki. A tanács épp az ellenzéki tüntetések kezelésének következő lépéseit tárgyalta, amikor a konfliktus kirobbant.

"Ahmadinezsad elnök meglepően liberális álláspontja meglepte a tanács többi tagját" - olvasható a jelentésben. A forrás szerint az elnök azt állította az ülésen, hogy az "emberek úgy érzik, megfojtják őket", majd azon kezdett "mélázni", hogy a helyzet megoldásához talán több személyes és társadalmi szabadságot kellene adni nekik. Ahmadinezsad azt is felvetette, hogy nagyobb szabadságot kellene adni a sajtónak: mindez nagyon feldühítette a Forradalmi Gárda vezetőjét.

Mohamed Ali Dzsafari, a gárda vezérkari főnöke, az amerikaiak forrása szerint Ahmadinezsad eszmefuttatása után felkiáltott, és szidni kezdte az elnököt. "Ön téved! Valójában ön tehet erről az egész felfordulásról! Most meg azt mondja, hogy adjunk több szabadságot a sajtónak?" - kiáltozta a hadvezér a dokumentum szerint. A forrás a nagykövetség munkatársainak azt állította, hogy Dzsafari ezután arcon ütötte Ahmadinezsadot, majd a pofon miatti felzúdulásban a tanácskozás azonnal abbamaradt.

Az SNCL két hétig nem is ült össze újra - áll a nagykövetségi jelentésben: eszerint ekkor sikerült az elnököt és a vezérkari főnököt kibékítenie az egyik iráni ajatollahnak. Az amerikaiak forrása szerint a tanácskozás megszakítása januárban több iráni blogon is hír volt, a pofon híre azonban nem szivárgott ki.

Iránban 2009 júniusában komoly zavargások voltak az elnökválasztások után, mert az ellenzéki tüntetők úgy érezték, hogy a hatalom manipulálta a választási eredményeket. Az erőszakkal levert tüntetések után, decemberben egy időre újra fellángoltak az indulatok, ezután tartott egyeztetéseket januárban az iráni nemzetbiztonsági tanács.

Az Ahmadinezsaddal szembeszegülő katonai vezető nem tartozik közvetlenül az iráni elnök irányítása alá, a Forradalmi Gárda ugyanis egy a hadseregtől független, több mint 100 ezer katonával rendelkező szervezet, és a vallásos államrend fölött őrködik. A gárda az ország legfőbb vallási vezetőjének, Ali Hameneinek van alárendelve, aki az ország első számú méltóságaként Ahmadinezsad felett áll.