Kémkedés vádjával tartóztattak le egy amerikai nőt Iránban

Vágólapra másolva!
Az iráni sajtó csütörtöki jelentése szerint egy, a fogába rejtett "kémeszközzel" akart Iránba belépni egy amerikai nő, akit kémkedés vádjával tartóztattak le.
Vágólapra másolva!

Kémkedés vádjával egy hete tartóztattak le az iráni vámosok egy amerikai nőt, aki az Örményországgal is határos Kelet-Azerbajdzsán tartományból próbált meg belépni Iránba.

Az 55 éves Hal Talayant, a Fars iráni hírügynökség jelentése szerint azért tartóztatták le, mert a nő kémkedésre alkalmas eszközt rejtett el a fogában, mielőtt vízum nélkül próbált volna meg belépni Iránba. A letartóztatásról szóló rövid jelentés azt nem említi, hogy pontosan milyen szerkezetet találtak a szájában, és azt sem, hogyan fedezték azt fel.

A nő a jelentések szerint azt mondta az iráni hatóságoknak, hogyha visszafordítják Örményországba, akkor ott valószínűleg megölné őt az ország biztonsági szolgálata.

2009 júliusában három amerikai állampolgárt tartóztattak le Iránban kémkedés vádjával, amikor túrázás közben beléptek Irán területére. Kettő közülük még mindig egy iráni börtönben van, egyiküket, egy évvel az eset után szabadon engedték.