"Ki lehetett képezve az ilyen helyzetekre" - részletek a szudáni magyar túsz megmentéséről

kiszabadult Papp István magyar túsz, ENSZ alkalmazott, akit 2010 októberében raboltak elSzudánban, Kartúm
Vágólapra másolva!
Erőszak alkalmazása nélkül sikerült kiszabadítani a Szudánban elrabolt magyar ENSZ-alkalmazottat a világszervezet egyik szóvivője szerint, az azonban nem világos, hogy bárki fizetett-e a túszejtőknek. Az [origo]-nak a szudáni ENSZ-misszió szóvivője azt mondta, hogy Papp István fizikai sérülések nélkül megúszta a dolgot, és korábbi katonatisztként valószínűleg fel volt készítve a megpróbáltatásokra.
Vágólapra másolva!

Nem kellett erőszakot alkalmazni a Szudánban három hónapja elrabolt magyar ENSZ-alkalmazott, Papp István kiszabadításához, a férfit harc nélkül adták át a szudáni hatóságoknak a túszejtők - mondta az [origo]-nak Kemal Saiki, az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó missziójának (UNAMID) kommunikációs igazgatója. Saiki szerint az UNAMID már a túszejtés után egyértelművé tette, hogy nem támogatja az erőszak alkalmazását vagy bármiféle kiszabadító akció levezénylését, és ilyen nem is történt.

"Feltétel nélküli szabadon bocsátást követeltünk, mert a túszejtőket bűnözőknek tekintjük" - mondta a szóvivő. Megerősítette: az ENSZ nem fizetett a magyar túsz kiszabadításáért, és nem is teljesített semmilyen követelést. Azt ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy a szudáni hatóságok fizettek-e váltságdíjat Papp szabadulásáért: "Erről nincs információnk, ezt tőlük kell megkérdezni" - mondta.

Papp Istvánt október 7-én rabolták el a nyugat-szudáni, Dárfúr tartományban fekvő el Faserben, majd a atúszejtők az emberrablás után egy héttel telefonon jelentkeztek be az UNAMID szudáni válságkezelő központjában. Akkor még azt mondták, hogy az emberrablással a szudáni kormány és a világ figyelmét akarták felhívni arra, milyen súlyos anyagi kár érte a terület lakosságát egy idén tavasszal elindult piramisjáték miatt. Kemal Saiki szerint azonban ez csak egy jól hangzó történet volt, amivel igazolni akarták a bűncselekményt a világ előtt.

"A piramisjáték története nagyon gyorsan, már a tárgyalások első hónapjában köddé vált" - mondta a szóvivő. Szerinte az emberrablók gyorsan egyértelművé tették, hogy pénzt akarnak kapni a túszért. "Ez egy bűncselekmény volt, anyagi jellegű motivációval" - mondta, hozzátéve: az ENSZ azt kérte a szudáni kormánytól, hogy az emberrablókat emiatt bűnözőként állítsák bíróság elé. Hogy történt-e ilyen lépés, arról nem volt információja.

A szóvivő szerint a kiszabadításért rengeteget tett az UNAMID szudáni missziója, amely egy kríziscsoportot állított fel, és az elmúlt három hónapban állandó kapcsolatban állt a szudáni kormánnyal. A csoport minden nap találkozott, információt cserélt, és egyeztetett a túszejtőkkel, valamint a helyi hatóságokkal is. A szabadításban mégis a szudáni hatóságoknak volt kulcsszerepe, "hiszen az ő feladatuk az országban a törvények betartatása és az emberek megvédése" - mondta Saiki. Az akció során az ENSZ is rájuk támaszkodott, a szudáni hatóságok pedig sok olyan kapcsolatot is bevetettek, amelyekről még a szabadulás után sem lehet beszélni - tette hozzá.

Saiki megemlítette, hogy egy ponton a magyar kormány is bekapcsolódott a folyamatba, és velük is többször egyeztettek, ezért a magyar Külügyminisztérium is részletesen ismerik az ügyet. A magyar Terrorelhárító Központ az emberrablás után több munkatársát a helyszínre küldte, hogy a kapcsolattartásban segítsék a helyi hatóságokat - közölte korábban a magyar kormány. Hajdú János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója csütörtök délután tartott sajtótájékoztatót az ügyben, ahol csak annyit közölt: várhatóan péntek kora estig hazahozzák Magyarországra Papp Istvánt.

"Jó hangulatban volt"

Saiki az [origo]-nak megerősítette, hogy az emberrablók a dárfúri polgárháborús övezet északi részén, Kutum és Kebkabija települése között adták át az elrabolt ENSZ-alkalmazottat. Papp Istvánt a túszejtők részéről egyetlen ember kísérte, az átadás után pedig a szudáni hatóságok azonnal helikopterbe tették, és El Faser városába, az UNAMID bázisára vitték. A misszió egészségügyi csoportja itt azonnal kivizsgálta - mondta a szóvivő.

"Nem voltak fizikai sérülései, nem kapott el betegségeket, és bár láthatóan lefogyott, ez egy ilyen fogságban természetes" - mondta. Saiki szerint úgy tűnt, Papp "jó hangulatban", jó mentális állapotban" volt, és boldognak tűnt; "ez sem meglepő, hiszen elengedték fogva tartói" - tette hozzá. "Nem szabad elfelejteni, hogy ő egy korábbi katonatiszt, nyugalmazott alezredes, aki valószínűleg ki volt képezve arra, hogy hogyan legyen úrrá egy ilyen helyzeten" - magyarázta.

Forrás: EPA
Papp az UNAMID vezetőjével Kartúmban

Az UNAMID-szóvivő szerint Papp El Faserben új ruhát kapott, majd különgép vitte Szudán fővárosába, Kartúmba, ahol az UNAMID vezetője, a szudáni hatóságok és a biztonsági szolgálatok vették át. Kartúmban Papp sajtótájékoztatót is tartott, de az elhangzottakról Saiki nem tudott részleteket.

Délután érkezik Kairóba

A magyar Külügyminisztérium szerdán este jelentette be, hogy a szudáni külügyminiszter hivatalosan is értesítette a sikeres mentőakcióról Martonyi János külügyminisztert. Csütörtök délelőtt Magyarország kairói nagykövetségén az [origo]-nak azt mondták, hogy Kveck Péter, a Szudánba is akkreditált egyiptomi nagykövet személyesen utazott Kartúmba Papp Istvánért.

A nagykövetség szerint a kiszabadult túsz még a nap folyamán, valamikor délután érkezik vissza a nagykövettel Kairóba. Hogy pontosan melyik járattal, azt a követség munkatársai nem tudták megmondani, mivel állításuk szerint a rossz körülmények miatt telefonon nem lehet őket elérni Szudánban.

A 90 napig fogságban lévő Papp István elrablásakor az UNAMID kötelékében szolgált egyéni munkavállalóként. Szudánban az ENSZ gyerekkatonák leszerelésével foglalkozó programjában vett részt. Október 7-én egy fegyveres támadássorán rabolták el El Faser-i szállásáról két kollégájával együtt, a másik két UNAMID-alkalmazottnak azonban még az emberrablásközben sikerült elmenekülnie. Papp elrablásáról itt, az emberrablókkal és a Pappal való kapcsolatfelvételről itt olvashat.