Vietnami rendőrök erőszakoskodtak egy amerikai diplomatával

Vágólapra másolva!
Rendőrök tepertek földre egy emberi jogokkal foglalkozó amerikai diplomatát, amikor találkozni akart egy rendszerbírálóként ismert katolikus pappal Vietnamban - jelentette csütörtökön a Free Asia rádióadó.
Vágólapra másolva!

Vietnami rendőrök erőszakot alkalmaztak egy amerikai diplomatával szemben: földre teperték, majd autóba ültetve elvitték az emberi jogokkal foglalkozó tisztségviselőt, amikor éppen találkozni akart egy katolikus pappal, a rendszer ismert bírálójával - jelentette a Free Asia rádióadó.

Christian Marchant diplomatán a pap, Thadeus Nguyen Van Ly háza előtt ütött rajta mintegy 30-40 rendőr, rendőrautóba tuszkolták, és elhajtottak vele - közölte az Egyesült Államok által finanszírozott rádió. Ly elmondása szerint az esetnek több száz szemtanúja volt, "mindannyian látták a rendőri brutalitást" - mondta.

Az Egyesült Államok "mély aggodalmát" fejezte ki az esettel kapcsolatban, és hivatalos tiltakozást nyújtott be a vietnami kormánynál. A tervek szerint az ügyben érdeklődnek csütörtökön Washingtonban a vietnami nagykövetnél is.

A 63 éves Ly az egyik legismertebb vietnami rendszerbíráló. 2007-ben nyolc évi szabadságvesztésre ítélték azzal a váddal, hogy alá akarta ásni a kommunista kormány tekintélyét. A férfi tavaly óta betegsége miatt házi őrizetben van.

Amerikai hivatalos közlés szerint a "diplomaták a nemzetközi jog alapján különleges védelemben részesülnek. Vietnam kormányának kötelessége, hogy lépéseket tegyen az ilyen esetek megakadályozására".