Január végére dönthet az Európai Bizottság a válságadókról

2011.01.08. 15:15

Gyors döntést kér az Európai Bizottságtól a magyar médiatörvény ügyében az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője. A Focus című német lap szerint a válságadókról már január végéig döntést akar hozni az Európai Bizottság.

Mielőbbi döntést vár a magyar médiatörvény ügyében az Európai Bizottságtól az Európai Parlament liberális frakciójának elnöke. Guy Verhofstadt a német Focus magazinnak adott (a hetilap hétfőn utcára kerülő számában megjelenő) nyilatkozatában úgy vélte, a kérdés túl fontos ahhoz, hogy hónapokig kelljen várni az állásfoglalásra. "Itt alapvető jogokról van szó. A bizottság nem várhat hónapokat, hanem gyorsan kell cselekednie" - fogalmazott a belga politikus a müncheni magazinban.

Mint a Focus megjegyzi, az Európai Bizottság szerint a vizsgálat márciusig eltarthat. A bizottság lényegesen hamarabb akar döntést hozni arról, vajon összeegyeztethető-e az uniós joggal a szintén vitatott magyar válságadó. Ennek vizsgálata előreláthatólag január végéig lezárul - közölte a brüsszeli bizottság szóvivője. A válságadó elsősorban Magyarországon beruházó külföldi nagyvállalatokat érint - tette hozzá a Focus.