Öt tüntető halálát okozták a rendőrök Tunéziában

Vágólapra másolva!
Öt tüntető meghalt Tunéziában, amikor a rendőrök tüzet nyitottak a munkanélküliség ellen tiltakozó tömegre. Egy rendőrségi közlemény szerint három rendőr is súlyosan megsérült. A BBC szerint az elmúlt 24 órában tizennégyen haltak meg a tüntetések során.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb tizennégy halálos áldozata van eddig a lassan egy hónapja tartó tunéziai zavargásoknak. A tüntetők és rendőrök közötti összetűzés-sorozatban a vasárnapra virradó összecsapások voltak a legvéresebbek. A fővárostól 200 kilométerrel délnyugatra lévő Tala városában a rendőrök tüzet nyitottak a tüntetőkre, amelynek során két civil a helyszínen életét vesztette, három pedig később halt bele a sérüléseibe. Egy rendőrségi közlemény szerint a rendőrök először a levegőbe leadott lövésekkel próbálták megakadályozni az erőszakos tömeget abban, hogy megtámadjon közigazgatási épületeket, de amikor ez kudarcot vallott "önvédelemből tüzet nyitottak". A közlemény szerint három rendőr is súlyosan megsebesült.

A Tap tunéziai hírügynökség jelentése szerint öt ember halt meg az éjszakai összecsapásokban Tala városában, négyen Regebben, ötöt pedig Kaszerine-ben öltek meg. A BBC szerint a tömeg benzines palackokat, és köveket dobálva csapott össze a rendőrökkel Kasszerine-ben.

A tüntetések december 17-én kezdődtek, amikor egy ember felgyújtotta magát, hogy így tiltakozzon az ellen, hogy a rendőrség lefoglalta az általa engedély nélkül árult gyümölcsöket és zöldségeket. A férfi kedden halt meg, miközben egy másik férfi szintén tiltakozásképp elektromos áramot vezetett a testébe. A BBC szerint Tunéziában ritkák a tüntetések, mert az országban szigorúan ügyelnek arra, hogy megakadályozzák az eltérő vélemények hangoztatását. A hírportál szerint a mostani tüntetések nyugtalanítják a tunéziai vezetést.

Forrás: AFP