Barack Obama néma tisztelgést kért a hétvégén lelőttek emlékére

Vágólapra másolva!
Országszerte félárbocra eresztett zászlókkal és Barack Obama vezetésével néma tiszteletadással emlékeztek arra a hat áldozatra, akit egy 22 éves férfi lőtt le szombaton. A támadásban megsebesült egy képviselőnő is. A helyszínen tartózkodók beszámoló alapján a támadó leterítésében idős emberek is segítettek.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök néma tiszteletadásra szólította fel az Egyesült Államok lakóit a hétvégén lelőttek emlékére. Emellett országszerte félárbocra engedték a hivatalos amerikai zászlókat - írta a BBC.

Szombaton Gabrielle Giffords amerikai képviselőnőre és a beszédén megjelentekre lőtt egy 22 éves férfi. A képviselőnő kritikus állapotban van. A lövöldözőt még vasárnap elkapták a hatóságok, és vád alá is helyezték.

A lövöldözés során hat ember vesztette életét, köztük egy kilencéves kislány, valamint egy szövetségi bíró is. A kislány 2001. szeptember 11-én, a World Trade Center elleni támadás napján született, s ezért szerepelt a "Remény ötven arca" című könyvben. Összesen húsz embert sebesített meg a támadó, közülük hatan meghaltak.

Barack Obama három harangszóra lehajtotta fejét a tiszteletadás jeleként, s őt követte körülbelül háromszáz dolgozó a Fehér Házból, illetve a képviselőház dolgozói is a Capitoliumon.

Az ABC News szerint egy 74 éves korábbi katonatiszt terítette le a lövöldözőt. Bill Badger annyit mondott "valamit tenni kellett". "Előttem állt, körülbelül fél lépésre balra. Valaki hozzávágott a fejéhez egy összecsukható széket, akkor tudtam megragadni őt" - mesélte az idős férfi a támadó leterítését.

Egy 61 éves nő az újratölteni akaró gyilkos tölténytárát vette el, miután elejtette azt. Az ABC News szerint Patricia Maisch az első lövések után földre vetette magát, s várta, hogy őt is meglőjék, mivel a mellette álló nő is lövést kapott. Aztán egyszer csak valaki annyit mondott neki: "vedd el a tárat".

A 22 éves merénylő hétfőn megjelent a bírósági tárgyaláson. A BBC szerint rabruhát viselt és csak keveset mondott a 13 perces meghallgatásán. A tárgyalás helyszínét erős védőőrizettel látták el. Az arizónai jog lehetővé teszi a halálbüntetést, de BBC szerint egyelőre nem világos, hogy a vád kérni fogja-e a kiszabását.