Az oroszok szerint Kaczynski gépe nem műszaki hiba miatt zuhant le

Vágólapra másolva!
Befejeződött Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépének vizsgálata Oroszországban. A jelentés szerint a gép a személyzet hibájából zuhant le.
Vágólapra másolva!

Lech Kaczynski repülőgépén nem volt robbanás és tűz, és a Tu-154-esen egyéb műszaki hiba sem jelentkezett. A tavaly április 10-ei Szmolenszk melletti katasztrófa közvetlen oka az volt, hogy a személyzet nem tett eleget az orosz földi irányítás ajánlásának. Az Államközi Repülésügyi Bizottság elnöke, Tatyjana Anogyina tájékoztatása szerint a szerencsétlenség okait vizsgáló műszaki bizottság megállapította, hogy a gépet nem érte kár a levegőben.

A vizsgálatról szóló jelentést az orosz fél átadta a lengyeleknek, miután annak tervezetét már tavaly kézbesítették. A gép fekete dobozait a repülésügyi bizottság az orosz legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottságnak adja át.

Anogyina, a FÁK-államok légügyi hatóságának elnöke kifejtette, a repülőgép előkészítése és a személyzet felkészültsége sok kívánnivalót hagyott maga után, konkrét hibákat is elkövettek. A fedélzeten válsághelyzet alakult ki, amikor a személyzet úgy döntött, nem a javasolt tartalék repülőtéren száll le, hanem az eredeti tervek szerint Szmolenszk mellett landol. Orosz és lengyel szakértők szerint is befolyásolhatta a pilótákat a lengyel légierő főparancsnokának jelenléte a pilótafülkében. Utóbbi vérében egyébként 0,6 ezrelék etilalkoholt találtak a vizsgálatok során.

A Lech Kaczynski lengyel államfőt és kíséretét szállító repülőgép 2010. április 10-én leszállás közben zuhant le a szmolenszki Szevernij repülőtér közelében. A gépen 96-an utaztak, valamennyien életüket vesztették. A magas rangú lengyel küldöttség Katynba tartott, ahol a több ezer meggyilkolt lengyel hadifogoly emlékhelyén tartottak volna megemlékezést a tömegmészárlás 70. évfordulóján.