Közzéteszik a Kaczynski halálakor dolgozó légiirányítók beszélgetését

Vágólapra másolva!
Lengyelország a jövő héten nyilvánosságra  kívánja hozni az orosz légiirányítók beszélgetését tartalmazó hangfelvételt, amely a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófája előtti perceket rögzíti.
Vágólapra másolva!

A lengyel belügyminiszter szerint valakik kívülről befolyásolták a szmolenszki reptéren dolgozó orosz légiirányítók munkáját, amikor tavaly áprilisban a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép lezuhant. Jerzy Miller a lengyel rádiónak adott nyilatkozatában egyenesen "nyomásgyakorlást" emlegetett, ezért a hangfelvételről készült jegyzőkönyveket a jövő héten Varsóban közzéteszik.

Az orosz vizsgálóbizottság szerdai jelentése a katasztrófáért teljes egészében a lengyel félre, többek között a pilótákra hárítja a felelősséget. Megemlítik, hogy a lengyel légierő parancsnoka, Andrzej Blasik vérében - aki ott volt a pilótafülkében - 0,6 ezrelék alkoholt találtak.

A jelentés szerint Blasik lélektani nyomást gyakorolt a lengyel pilótákra, hogy az orosz irányítótorony figyelmeztetése ellenére szálljanak le a sűrű ködben. A lengyel fél kifogásait, amelyek szerint az orosz légiirányítók is hibákat követtek el és hogy a Szevernij repülőtér rossz állapotban volt, az orosz szakértők lényegtelennek minősítették. (A jelentésről bővebben itt olvashat.)

Andrzej Blasik özvegye csütörtökön a katyni áldozatok családtagjainak egy részével együtt részt vett a szmolenszki katasztrófa körülményeit vizsgáló lengyel parlamenti bizottság ülésén. Ott elmondott nyilatkozatában közölte: nem hiszi, hogy férje alkoholt fogyasztott volna, és nincsenek arra utaló körülmények, hogy férje vérében a katasztrófa pillanatában alkohol lett volna.

A miniszterelnök megszakította a szabadságát

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk a jelentés moszkvai közzétételének hírére megszakította olaszországi szabadságát, és még szerdán hazatért Varsóba.

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) lengyel ellenzéki párt csütörtökön sajtóértekezleten jelentette be, hogy a törvényhozás alsóháza rendkívüli ülésének összehívását követeli az orosz vizsgálóbizottsági jelentéssel összefüggésben. A PiS képviselői egyben felszólították Donald Tusk lengyel kormányfőt, hogy vegyen részt az ülésen és válaszoljon az ott elhangzó kérdésekre.

A Lech Kaczynskit és 95 további, többnyire magas rangú vagy neves lengyel személyiséget szállító repülőgép 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszk mellett. A katasztrófát senki sem élte túl.