Megregulázná az internetet a spanyol kormányfő Schmitt Pál szerint

Vágólapra másolva!
A magyar államfő szerint a spanyol miniszterelnök úgy kommentálta a magyar médiatörvényt, hogy "az internetet ők is szívesen megreguláznák egy kicsit". Schmitt Pál csütörtökön Madridban tárgyalt a spanyol kormányfővel.
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál köztársasági elnök csütörtökön találkozott José Luis Rodrígez Zapatero spanyol kormányfővel, és Schmitt utólagos tájékoztatása szerint a megbeszélésen szóba került a magyar médiatörvény is. Schmitt szerint Zapatero azt mondta, hogy "amennyiben rendteremtésről van szó, azt el tudják fogadni; az internetet ők is szívesen reguláznák egy kicsit".

A tavaly decemberben elfogadott médiatörvény nagy vihart kavart külföldön, több nyugat-európai politikus és tekintélyes újság is tiltakozott ellene. Schmitt múlt héten a Sándor-palotában fogadta a magyar EU-elnökség nyitóceremóniájára érkezett külföldi újságírókat, és arról győzködte őket, hogy a törvény nem sérti a sajtószabadságot.

Schmitt azt mondta, hogy Spanyolországban ezt a kérdést eddig is visszafogottan kezelték - "bár itt szocialista kormány van". Közölte, hogy a találkozón azt mondta, a vitatott jogszabály okozta "nagy felháborodás mostanra egy kicsit lehűlt, miután mindenkinek módja van a 140 oldalas törvényt elolvasni angolul és más nyelveken is, és várjuk a brüsszeli hivatalos véleményt".

A csütörtöki madridi találkozón Schmitt szerint a médiatörvény mellett gazdasági kérdésekről, és az úgynevezett Duna-stratégiáról volt szó.