Kétezer tonna melaminos tejet találtak Kínában

Vágólapra másolva!
Közel száz embert vettek őrizetbe Kínában, miután az élelmiszerbiztonsági kormányhatóság az elmúlt fél évben több mint kétezer tonna melaminnal mérgezett tejet talált több üzemben.
Vágólapra másolva!

A kínai élelmiszerbiztonsági kormányhatóság tavaly július óta 40 tejmérgezéses ügyben nyomozott, és eddig 96 embert vettek őrizetbe - közölte a kínai média csütörtökön.

A hatóság közlése szerint az elmúlt fél évben több mint 2100 tonna melaminnal mérgezett tejet találtak különböző üzemekben annak ellenére, hogy a 2008-as tragédia után betiltották ennek az anyagnak a használatát a tejiparban.

A ragasztó- és műanyaggyártásban használt melamin miatt betegedett meg 2008-ban legalább 300 ezer kisgyerek, illetve csecsemő Kínában, és közülük hat meg is halt. A melamint azért adták tejporokhoz az üzemekben, hogy azok fehérjében dúsnak tűnjenek. A felelősök közül több tucat embert ítéltek el, kettőt közülük kivégeztek. Kínában egy ideig megpróbálták elhallgatni az ügyet, hogy ne a 2008-as nyári olimpiai játékok alatt robbanjon ki a botrány.