Vízben állnak Brisbane felhőkarcolói a pusztító ausztrál áradás miatt

Brisbane, áradás, árvíz
Vágólapra másolva!
A vártnál alacsonyabban tetőzött csütörtök hajnalban az ausztráliai Brisbane-re zúduló hatalmas áradás, de így is több tucat kerületet öntött el teljesen a víz. A város központjában felhőkarcolók állnak a vízben, akadozik a tömegközlekedés, Queensland szövetségi állam kormányzója szerint pedig a város néhány része "háborús övezetre" emlékeztet.
Vágólapra másolva!

Egy méterrel alacsonyabban tetőzött a vártnál az Ausztrália harmadik legnagyobb városát elárasztó Brisbane-folyó, amely így is hatalmas pusztítást okoz Brisbane városában - írja a BBC. A városon átkanyargó folyón a hetek óta tartó felhőszakadások, egy túlcsorduló víztározó és a tenger felől érkező hatalmas dagály miatt alakult ki megállíthatatlan áradás, amely elöntötte a belváros egy részét, a külső területekben pedig házakat, hajókat és rengeteg törmeléket ragadott magával.

A jelentős magyar lakossággal is rendelkező városban mintegy 1000 épületet öntött el teljesen a víz, az áradás további 7500 ingatlant érint - írja a Queensland Times. A BBC helyszíni tudósítója ennél nagyobb károkról számolt be, szerinte mintegy 25 000 otthont öntött el részben vagy teljesen a folyó, és több mint 30 kerület lesz még napokig víz alatt, miközben bányákat és mezőgazdasági földeket is elöntött az ár. A legveszélyeztetettebb területekről mintegy 1000 embert telepítettek ki, akiket menekülttáborokban helyeztek el. Az áradásnak már 15 halálos áldozata van a Brisbane-folyó mentén, a város első áldozata egy 24 éves férfi volt, akit az éjjel elsodort egy sebes áramlat.

Az árvízre napok óta készültek a helyi hatóságok, mivel a folyón érkező árhullám Brisbane-től 100 kilométerre, a hegyekben már hétfőn elmosott egy települést, és megállíthatatlanul tartott Queensland állam Budapest nagyságú fővárosa felé. A folyó Brisbane-ben végül helyi idő szerint csütörtök reggel fél 6-kor (magyar idő szerint szerdán 20.30-kor) tetőzött 4,46 méteres magasságban. A vízszint nem érte el az 1974-ben pusztító árvíz szintjét, amikor a folyó 5,4 méter magasra duzzadt - írja a BBC.

Bár a hatóságok attól tartottak, hogy az 1800-as évek óta nem tapasztalt árvíz csap le a városra, a város felett túltelítődött Wivenhoe-víztározó gátját végül nem kellett teljesen megnyitni, és így nem zúdult annyi víz a városra. Kedden még arról szóltak a hírek, hogy a sok csapadék miatt a tározóban az ideális víz kétszerese gyűlt össze, és ha nem nyitnak meg minden zsilipet, a víz átbukhat a gát fölött (a keddi helyzetről, a fenyegetésről és a helyi magyarok félelmeiről itt olvashat).

"Háborús övezet"

A városról közölt légi felvételeken az látható, hogy a belváros felhőkarcolói és utcái, egy sportcsarnok, valamint hatalmas külvárosi területek is vízben állnak, néhol pedig csak a tetők látszottak ki a hömpölygő áradatból. Anna Bligh Queensland kormányzója szerint "hihetetlen pusztításnak" volt szemtanúja az ausztrál szövetségi állam: "egész kerületek és hatalmas munkahelyek kerültek teljesen víz alá" - mondta csütörtökön. A kormányzó szerint ipari parkokat és vasútállomásokat is elöntött a víz, utakat és hidakat kellett lezárni. "Ami látok, néhány helyen valóságos háborús övezetnek néz ki" - tette hozzá.

Forrás: AFP
A stadion is megtelt vízzel

A legsúlyosabb helyzet a város nyugati külvárosaiban alakult ki. A városban az élelmiszerüzletek polcait a lakók már korábban kiürítették, hogy készleteket halmozzanak fel a várható természeti katasztrófa idejére. Az elöntött utak miatt a tömegközlekedés akadozik, és sok helyre a szemétszállítók sem tudnak eljutni. Az elektromos művek ígéretének megfelelően mintegy 100 000 ingatlanban, elővigyázatosságból lekapcsolták az áramot.

A városi hatóságok az áradás közben nagy küzdelem árán tudták csak megvédeni a folyón átívelő hidakat, az folyó által sodort hatalmas törmelékdarabok ugyanis komoly veszélyt jelentettek rájuk. A BBC felvételein hajók, stégek és más törmelékdarabok láthatók, ahogy a folyón úszva a hidaknak ütköznek, majd összetörnek és elsüllyednek: a kisebb darabok mellett egy 300 méteres betondarab, egy folyóparti sétány leomlott szakasza is leúszott a folyón, de a vízi rendőrség megakadályozta, hogy a hidaknak csapódjon.


Felvételek az elöntött belvárosról (további videókat itt és itt talál)