Hős lett az ausztrál árvízben önmagát feláldozó, víziszonyos fiú

Vágólapra másolva!
Hősként emlékezik meg egy 13 éves fiúról a világsajtó, miután feláldozta életét az öccséért azzal, hogy lemondott róla, hogy őt mentsék ki elsőként, miközben nem tudott úszni, és félt a víztől.
Vágólapra másolva!

Jordan Rice az Ausztráliát sújtó árvíz egyik áldozata lett, de a világsajtó tragikus hősként emlegeti. A 13 éves fiú az árvízi mentőcsapatnak azt mondta, hogy előbb az öccsét mentsék ki. Ezután ő és édesanyja életét vesztette az áradásban - írta a fiú lakóhelye, Toowoomba város lapja, a Chronicle.

A lap szerint az anya és két fia, Jordan és 10 éves öccse, Blake, autóval egy olyan területen hajtott, ahol kerékig állt a víz. Az autó motorja azonban leállt, az anyuka ekkor hívta a segélyhívó számot, de mást nem tudott elérni, mert nem volt pénz a telefonján. A telefonközpontos azt mondta, hogy maradjanak a helyszínen, de közben az emelkedő víz a kocsi tetejére kényszerítette a családot.

Az apa később azt állította, hogy nem érkezett segítség, sőt, sokáig azok sem segítettek, akik látták a víz által körbezárt családot. "Az emberek csak álltak, majd egy idős, vékony férfi kötelet tekert magára, és a vízbe ugrott" - mondta az apa. Azt is elmondta: "Jordan nem tudott úszni, és félt a víztől."

Amikor az idős férfi odaért hozzájuk, az apuka szerint Jordan azt mondta: "mentse meg az öcsémet először". A férfi megmentette Blake-et, és megpróbálta Jordant és az édesanyját is a kötéllel kihúzni, de az elszakadt. Az áradat végül lesodorta őket a kocsiról. Megpróbáltak egy fában megkapaszkodni, de az nem bírta el a súlyukat.

A lap szerint az apuka sírt, amikor ezeket elmondta. "Csak elképzelni tudom, hogy mi futhatott át a szeme előtt, amikor az életét áldozta az öccséért, annak ellenére, hogy irtózott a víztől" - mondta. "Ő a mi kis hősünk" - tette hozzá.

A történet bejárta a világsajtót, több lap címlapon közölte a fiú fényképét és számolt be a hőstettéről.

Az ausztráliai árvíz hatalmas pusztítást okozott az országban, vízben álltak többek között a harmadik legnagyobb város, Brisbane felhőkarcolói. A hatóságok szerint a városban 20 ezer ház kerülhetett víz alá. Az azonos térséghez tartozó Toowoombában a 13 éves Jordan és édesanyja halálával 10 fölé növekedett az árvíz halálos áldozatainak száma. A régióban összesen 19-en haltak meg a Reuters szerint.