Le Pen lánya adhat új lendületet a francia nacionalistáknak

Vágólapra másolva!
Vasárnap visszavonul a francia politika egyik legvitatottabb személyisége, a 82 éves Jean-Marie Le Pen. A Front National elnöki posztját valószínűleg a lánya, Marine Le Pen veszi át. A 42 éves, háromgyermekes EP-képviselő megszabadulhat apja generációjának démonaitól, és modernizálhatja a nacionalista pártot, amivel még Sarkozy elnök életét is megnehezítheti.
Vágólapra másolva!

A családban maradhat a Front National (FN) nevű francia nacionalista párt vezetése, amelynek vasárnapi kongresszusán az alapító elnök Jean-Marie Le Pen lánya, Marine Le Pen a legesélyesebb jelölt. A 42 éves, háromgyermekes európai parlamenti képviselőt az írásbeli felmérés szerint a mintegy 30 ezer párttag kétharmada támogatja apja egyik régi munkatársával, Bruno Gollnischsal szemben.

A 82 éves Jean-Marie Le Pen a francia politika igazi veteránja: még 1953-ban, egy diákszövetség vezetőjeként indult a közéleti karrierje. 1972-ben alapította meg az FN-t, amelynek színeiben ötször indult a köztársasági elnöki posztért. A legnagyobb sikerét 2002-ben aratta, amikor a szocialista jelöltet megelőzve bejutott a második fordulóba, ahol végül alulmaradt a konzervatív Jacques Chirackal szemben.

Jean-Marie Le Pen főként bevándorlóellenes és euroszkeptikus politikája, illetve antiszemita megjegyzései miatt vált ismertté. Bírálói és politikai kommentátorok szerint az FN szélsőjobboldali párt, amire Le Pen úgy reagált: "Se nem bal, se nem jobb, hanem francia". A párt egyebek mellett az euró megszüntetését és a halálbüntetés visszaállítását követeli. A programban a német Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó francia elemzők szerint nem várható változás, viszont a stílus és a kommunikáció sokat javulhat.

Marine Le Pen már évek óta azon dolgozik, hogy megszabadítsa az FN-t a róla kialakult negatív képtől, hogy ne ijessze el a potenciális szavazókat. Ennek részeként igyekezett kerülni, hogy apja megszólalásait kommentálja. Múlt vasárnap például a France 3 tévécsatornán leteremtette a riportereket, akik nekiszegezték a kérdést, mit szól ahhoz, hogy apja azt mondta: a holokauszt csak egy része a történelemnek. "Valóban fel akarják tenni ezt a kérdést 12560. alkalommal is? És miért akarnak egy hatvanéves politikai pályafutást egy mondatra redukálni?" - kérdezte, mire a műsorvezetők szóhoz sem jutottak.

A Süddeutsche Zeitungnak nyilatkozó Jean-Yves Camus politológus szerint Marine Le Pen modernizálhatja a radikális jobboldalt, hiszen őt már nem érdeklik azok a súlyos történelmi traumák - mint például az algériai háború vagy a gyarmatok elvesztése -, amelyek apja generációjának meghatározó élményei voltak. A szőke EP-képviselőnő jóval modernebb képet sugall, mint apja: kétszer elvált, támogatja a nők jogát az abortuszhoz, és nem tartja a házasságot az együttélés feltételének.

Forrás: AFP
Két generáció, egy párt - Marine és Jean-Marie Le Pen

Marine Le Pen ugyanakkor apjánál is radikálisabb néhány, a közvéleményt foglalkoztató kérdésben. Decemberben például nagy feltűnést keltett, hogy a náci megszálláshoz hasonlította a nagyvárosok utcáin a szabad ég alatt imádkozó muszlimokat, és kezdeményezte a köztéri imádkozás betiltását. Az eredmény nem maradt el: egy friss felmérés szerint a franciák 27 százaléka jó véleménnyel van róla.

Tartanak viszont tőle politikai ellenfelei. Benoit Hamon, az ellenzéki szocialisták szóvivője arra figyelmeztetett, hogy Marine Le Pen"ugyanolyan veszélyes, mint Jean-Marie Le Pen". Még több oka lehet az aggodalomra a kormányzó jobboldali UMP-nek. Nicolas Sarkozy elnök 2007-ben sok szavazót szerzett a szélsőjobboldalról, akiket egy népszerű vezetővel az FN könnyen visszahódíthat a következő. 2012-es elnökválasztáson.