Új ideiglenes államfője van Tunéziának

Vágólapra másolva!
A parlament elnöke vette át az ideiglenes államfői posztot Tunéziában, miután az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nem a miniszterelnöknek kell betöltenie a pozíciót. A hatalomból távozott tunéziai elnök családjával együtt Szaúd-Arábiában tartózkodik. Az erőszakhullám miatt eddig már hatezer európai turista hagyta el Tunéziát.
Vágólapra másolva!

A tunéziai alkotmánybíróság bejelentette, hogy az alaptörvény értelmében a parlament elnöke, Fued M'Bazaa és nem a miniszterelnök az ország ideiglenes államfője. Az alkotmánybíróság egyben megfosztotta hatalmától az eddigi államfőt, és közölte, hogy hatvan napon belül meg kell rendezni az új választást. Az észak-afrikai országot 23 éven át irányító Zin el-Abidin ben Ali elnök péntek este hagyta el Tunéziát, és családjával Szaúd-Arábiába menekült. Ideiglenesen Mohamed Gannusi miniszterelnök vette át az államfői tisztséget, de az alkotmánybíróság döntése szerint most már nem ő az ország ideiglenes államfője. A 74 éves Zin el-Abidin ben Ali elnök bukását a december közepén kirobbant, erőszakba torkolló kormányellenes tüntetések idézték elő.

Forrás: AFP
Fued M'Bazaa a tunéziai parlament korábbi elnöke lett Tunézia ideiglenes államfője

A tunéziai zavargások miatt már hatezer európai turista hagyta el az országot - közölték a nagy utazásszervező irodák. A brit Thomas Cook iroda szerint mintegy kétezer német, ezernyolcszáz brit és ír, valamint több mint ötszáz belga turistát vittek eddig haza az országból, míg a TUI utazási iroda arról számolt be, hogy több mint ezerötszáz brit állampolgárt indítottak útnak Tunéziából. A brit utazásszervező törölte a vasárnapi tunéziai járatait, és közölte, hogy a következő, szerdai csoportok elindításáról a körülmények függvényében döntenek. Szombaton a tunéziai polgári repülésügyi hatóság bejelentette, hogy újra megnyitották az összes repülőteret.