Tökéletes demokráciának nevezte Magyarországot a román külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A magyar demokráciát dicsérte egy interjúban a román külügyminiszter, aki szerint Magyarország "teljes mértékben tiszteletben tartja" a demokrácia szabályait. A miniszter Magyarország EU-elnökségétől várja, hogy végigvigye Románia schengeni csatlakozását, és ezt a dicséret után az interjúban is megsürgette.
Vágólapra másolva!

Tökéletes európai demokráciának nevezte Magyarországot a Financial Timesnak adott interjúban Teodor Baconschi román külügyminiszter. A politikus Románia partnerországának nevezte Magyarországot, és a sokat támadott médiatörvény kapcsán kijelentette: "Magyarország tökéletesen funkcionáló európai demokrácia, amely teljes mértékben tiszteletben tartja a működő demokrácia alapvető szabályait."

A miniszter dicsérete egy olyan interjúban hangzott el, amelyet Románia schengeni csatlakozásáról készített a Financial Times. Románia reményei szerint már a következő fél évben beléphet a schengeni övezetbe, ahol a tagállamok között megszűnik a belső határellenőrzés. Az ország schengeni csatlakozását az interjúban megdicsért Magyarországnak kell levezényelnie, mivel a soros magyar EU-elnökség illetékes az ügyben.

Az interjúban Baconschi kijelentette: Románia "elvégezte házi feladatát" a csatlakozás érdekében, és felkészültségét hét értékelő misszió igazolta. A miniszter szerint a jogi keret és eljárásrend egyértelmű szabályokat és célkitűzéseket tartalmaz a csatlakozásra, amit Románia szigorúan betartott. Így szerinte "jogos politikai cél", hogy Románia "döntést lásson a csatlakozásról a soros magyar EU-elnökség idején".