Vízágyúval oszlatják a tüntetőket Tuniszban

Vágólapra másolva!
Újabb zavargások törtek ki a tunéziai fővárosban, a rendőrség vízágyúkkal oszlatja a tömeget. Várhatóan órákon belül bejelentik az új kormányt, miután a múlt heti zavargások miatt lemondott az ország elnöke, Ben Ali. Tuniszban rendkívüli állapotot hirdettek a több hete tartó, eddig 23 álodozatot követelő tüntetések miatt. Vasárnap már külföldieket is megvertek a tüntetők: tucatnyi svéd vadászt bántalmaztak, mert azt hitték, hogy terroristák.
Vágólapra másolva!

Újabb tiltakozások kezdődtek a tunéziai főváros utcáin néhány órával azelőtt, hogy a várakozások szerint bejelentik az új nemzeti egységkormány megalakulását - írja a BBC. Mohammed Ghannouchi ideiglenes miniszterelnök szerint a pártok közötti megállapodás közzététele később várható.

A BBC tudósítója szerint a rendőrség vízágyúval lövi a több száz tüntetőt Tuniszban. A tüntetők azt követelik, hogy mondjon le az országból pénteken távozó Zin el-Abidin ben Ali államfő pártja a hatalomról, és ne kapjon szerepet az újonnan felálló kormányban.

A tüntetők vasárnap tucatnyi svéd vaddisznóvadászt bántalmaztak a fővárosban Tuniszban, akikre fegyvereik miatt azt hitték, külföldi terroristák. A tíz napja az országban tartózkodó svédek szerint három taxiba szálltak be, hogy kimenjenek a repülőtérre, amikor megállították őket egy ellenőrzőponton, ahol átkutatták autóikat. "Megtalálták a puskáinkat és minden elromlott. Kirángattak az autókból, és úgy kezeltek, mintha külföldi terroristák lennénk. Ütöttek rúgtak" - idézte a Telegraph az egyik svédet. Végül a rendőrség segített rajtuk. Az egyik vadász szerint három társukkal nem tudják mi lett.

A 23 éve hatalomban lévő Zin el-Abidin ben Ali pénteken menekült Szaúd-Arábiába a több hete tartó tiltakozó megmozdulások után. Ezek országszerte a munkanélküliség, az élelmiszer árának emelkedése és a korrupció miatt törtek ki (a tunéziai tüntetéssorozat kirobbanásának okairól bővebben itt olvashat).

Az elnök távozása előtt menesztette a teljes kormányt, és elrendelte, hogy hat hónapon belül tartsanak választásokat. Az országban rendkívüli állapot van érvényben, pénteken is ezrek tüntettek a fővárosban. A hivatalos adatok szerint 23 halottja van a hetek óta tartó zavargásoknak, de jogvédők szerint akár 60 áldozata is lehet az összecsapásoknak.

A tüntetések azt követően kezdtek nagyobb erőre kapni, hogy egy 26 éves férfi felgyújtotta magát, így tiltakozva a munkanélküliség ellen. A BBC szerint egyre nőnek a félelmek, hogy az elnököt elűző tüntetések más országra is átterjednek a térsgében. Algériában az elmúlt napokban négy férfi gyújtotta fel magát feltehetően hasonló tiltakozó szándékkal a Guardian szerint, míg hétfőn Egyiptomban is felgyújtotta magát egy férfi, aki a rossz éltkörülmények ellen tiltakozott hasonlóképpen.