A médiatörvény miatti uniós aggályok és Fischer Iván sikere a külföldi lapokban

Vágólapra másolva!
Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos magyar médiatörvénnyel kapcsolatos aggályairól számos külföldi hírügynökség és lap írt kedden. Több helyen jelent meg elismerő kritika a Budapesti Fesztiválzenekar londoni koncertjéről, illetve egy magyar ötlet, a szmogból bioüzemanyagot előállító utcai lámpa miatt is emlegették Magyarországot a külföldi sajtóban.
Vágólapra másolva!

Számos hírügynökség és internetes portál számolt be arról, hogyan értékelte a magyar médiatörvényt Neelie Kroes médiaügyekért felelős EU-biztos az Európai Parlament szakbizottságának hétfői rendkívüli ülésén. Többek között a Reuters, az AP, a DPA, a Financial Times és a Wall Street Journal is hírt adott arról, hogy a biztos hétfő este közölte, több aggályos pontot találtak a jogszabályban. Kroes három helyen talált problémát, például kifogásolta, hogy a jogszabály más tagállamokban alapított médiacégekre is vonatkozik (a kifogásokról bővebben itt olvashat).

A Guardian, a Financial Times és az Artsdesk.com kulturális hírportál is magasztaló kritikát közölt a Budapesti Fesztiválzenekarnak a londoni Royal Festival Hallban tartott koncertjéről. "Ki tudhatta, hogy az EU-elnökség váltása ennyire szórakoztató lesz" - írta elismerően az Artsdesk.com a Fischer Iván vezényelte koncertről, amelynek zenebarátokhoz való dallamos közelsége és vidámsága mögött politikai üzenetet is sejtett a kritikus.

A Guardian azt írta, hogy a koncertet a magyar EU-elnökség és a Liszt-év alkalmából rendezték, de ünneplésre igazán az adott okot, hogy a Fischer Iván vezette zenekar visszatért Londonba. A Financial Times a rendezvény - amelyen Schmitt Pál államfő is megjelent - szimbolikus voltát emelte ki.

Több technológiai fejlesztésekkel foglalkozó külföldi blog is beszámolt egy magyar designer ötletéről, a városi szmogból, algák segítségével, bioüzemanyagot előállító utcai lámpaoszlopról.