Dugába dőlt Obama harca a guantánamói börtöntábor ellen

Vágólapra másolva!
Hamarosan feloldják azt az amerikai elnök beiktatásakor kiadott parancsot, miszerint nem lehet új bírósági tárgyalásokat kezdeni az USA guantánamói börtöntáborában. Ezzel Barack Obama végleg elveszti a tábor bezárásáért folytatott harcot a tábor megtartására szavazó Kongresszussal szemben.
Vágólapra másolva!

Végleg kénytelen feladni egyik fontos választási ígéretét Barack Obama amerikai elnök, miután az USA Kongresszusa megakadályozta, hogy bezárják a guantánamói börtöntábort. Obama azt ígérte, hogy beiktatása után egy év alatt felszámolja a Kuba szigetén található börtöntelepet, most azonban ezzel ellenkező lépésre készül: hamarosan újra katonai bírósági tárgyalások kezdődhetnek a táborban - írja a New York Times.

Obama még beiktatása napján adott ki egy parancsot, amely megtiltotta, hogy a guantánamói táborban új katonai tárgyalásokat kezdjenek. A New York Times értesülései szerint ezt az elnöki parancsot várhatóan heteken belül hatályon kívül helyezi Robert Gates védelmi miniszter. A lépéssel Obama elnöki ciklusa alatt először új foglyokat vádolhatnának meg a katonai törvényszékek, és új emberek ellen indíthatnának eljárást a világtól elzárt szigeten.

Obama eredeti terve az volt, hogy a katonai bíróságok helyett az Egyesült Államok polgári bíróságai elé állítja a fogva tartott embereket. Ahol ez lehetetlen, ott az elnök is elfogadta volna a katonai bíróságok szerepét, de kikötötte, hogy a kínzással kicsikart vallomásokat csak kemény korlátozásokkal használhassák föl.

A terv azonban több leküzdhetetlen akadályba ütközött: az Obama-adminisztráció például egyetlen olyan börtönt sem talált Amerikában, ahová átszállíthatnák a Guantánamón őrzött foglyokat. A tervneknek a Kongresszus is ellenállt, amely többek között megvonta a foglyok átszállítására szánt pénzeket. Obama szerette volna meggyőzni a Kongresszust, hogy változtassa meg a véleményét, de ez most már esélytelennek tűnik, hiszen az elnök ellenzéke, a republikánus képviselők az időközi választásokon többségbe kerültek.

A New York Times szerint az elnöki parancs feloldása után egy héten belül mintegy 30 fogva tartott ellen emelhetnek új vádakat a börtöntáborban. Guantánamón jelenleg 174 embert tartanak fogva.