Híd helyett alagút épül Hamburg és Koppenhága között

Vágólapra másolva!
Híd helyett egy 17,6 kilométeres alagút köti majd össze 2020-tól Hamburgot Koppenhágával. A döntést a hajózás biztonságával indokolták, és azzal, hogy ez még olcsóbb is.
Vágólapra másolva!

Híd helyett alagút köti majd össze Dániát és Németországot. A Hamburg és Koppenhága között húzódó 17,6 kilométeres alagút megépítése 5,1 milliárd euróba kerül majd, míg a híd az előzetes számítások szerint 5,2 milliárd euróba került volna.

A dán közlekedési miniszter elmondta, hogy mindenekelőtt a hajózás biztonsága érdekében döntöttek az alagútterv mellett. A dán parlament közlekedési bizottsága gazdasági okokból is a föld alatti megoldást részesítette előnyben: egy alagút megépítése az hazai építő- és építőanyag-iparnak, csakúgy, mint a németnek és szomszédos lengyelnek is, több bevételt ígér, mint a sok távol-keleti acélterméket igénylő hídépítés.

Dánia egyedül döntött az összeköttetés formájáról, hiszen egyedül is állja a teljes számlát, teljesen önkéntesen. Németországra csupán a Puttgarden és Lübeck közti összeköttetés finanszírozása jut. Itt az autópálya-szakasz, illetve a vasút kiépítésének költségeit 800 millió euróra becslik, de ennek akár kétszerese is lehet a végösszeg.