Tunézia fővárosába érkezett a magát a felszabadítás karavánjának nevező menet, amelynek résztvevői az átmeneti kormány lemondását követelik.

Megérkezett Tuniszba az átmeneti kormány lemondását követelő menet. Mintegy háromszáz ember indult el az ország középső részén lévő Menzel-Buzajan településről szombat reggel, és a menet mintegy ezerfősre duzzadt, mire a tunéziai fővárosba ért. A múlt hónapban itt kezdődött a felkelés, amely megdöntötte az államfő, Zin el-Abidin ben Ali hatalmát. A tiltakozók az elűzött elnök diktatúrájának "maradékát" is el akarják tüntetni, és követelik a miniszterelnök, Mohammed Gannusi távozását.

A tunéziai kormányt 1999 óta irányító politikus az elnök távozása ellenére is hatalomban maradt. Átmeneti kormányt alakított, amelyben helyet kapott a korábbi védelmi, belügy-, pénzügy- és külügyminiszter is. Gannusi szerint az ideiglenes kabinetjébe beválasztott politikusoknak "tiszta a keze". A miniszterelnök pénteken megígérte, hogy a fél éven belül megrendezendő választások után visszavonul.

A tüntetőknek azonban ez nem elég, a BBC tudósítójának a menet egyik résztvevője azt mondta, céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányfőre, akinek le kellene mondania. A nyilatkozó tanár arról is beszélt, hogy hétfőtől pedig az általános iskolai tanárok országos sztrájkba kezdenek a kormány ellen. A tiltakozó akciókhoz vasárnap már a rendőrök is csatlakoztak.

Vasárnap véget ér a Ben Alit megbuktató forradalom áldozatainak tiszteletére elrendelt háromnapos gyász. A BBC azt írja hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy a felkelésben 78-an vesztették életüket, ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a halottak száma meghaladta a százat.

A Tunéziát 23 éven át irányító Ben Ali Szaúd-Arábiában tartózkodik. Tunéziai hatóságok azt közölték, hogy 33 családtagját letartóztatták. Az AFP hírügynökség kanadai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a megbukott elnök egyik sógora és családja szombaton az észak-amerikai országba menekült.

A Tunéziában történtekről szóló összes cikkünket itt megtalálja.

Forrás: AFP
Kattintson a képre a további képekért!