Tuniszba érkezett az átmeneti kormány lemondását követelő menet

Vágólapra másolva!
Tunézia fővárosába érkezett a magát a felszabadítás karavánjának nevező menet, amelynek résztvevői az átmeneti kormány lemondását követelik.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Tuniszba az átmeneti kormány lemondását követelő menet. Mintegy háromszáz ember indult el az ország középső részén lévő Menzel-Buzajan településről szombat reggel, és a menet mintegy ezerfősre duzzadt, mire a tunéziai fővárosba ért. A múlt hónapban itt kezdődött a felkelés, amely megdöntötte az államfő, Zin el-Abidin ben Ali hatalmát. A tiltakozók az elűzött elnök diktatúrájának "maradékát" is el akarják tüntetni, és követelik a miniszterelnök, Mohammed Gannusi távozását.

A tunéziai kormányt 1999 óta irányító politikus az elnök távozása ellenére is hatalomban maradt. Átmeneti kormányt alakított, amelyben helyet kapott a korábbi védelmi, belügy-, pénzügy- és külügyminiszter is. Gannusi szerint az ideiglenes kabinetjébe beválasztott politikusoknak "tiszta a keze". A miniszterelnök pénteken megígérte, hogy a fél éven belül megrendezendő választások után visszavonul.

A tüntetőknek azonban ez nem elég, a BBC tudósítójának a menet egyik résztvevője azt mondta, céljuk, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányfőre, akinek le kellene mondania. A nyilatkozó tanár arról is beszélt, hogy hétfőtől pedig az általános iskolai tanárok országos sztrájkba kezdenek a kormány ellen. A tiltakozó akciókhoz vasárnap már a rendőrök is csatlakoztak.

Vasárnap véget ér a Ben Alit megbuktató forradalom áldozatainak tiszteletére elrendelt háromnapos gyász. A BBC azt írja hivatalos forrásokra hivatkozva, hogy a felkelésben 78-an vesztették életüket, ugyanakkor az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a halottak száma meghaladta a százat.

A Tunéziát 23 éven át irányító Ben Ali Szaúd-Arábiában tartózkodik. Tunéziai hatóságok azt közölték, hogy 33 családtagját letartóztatták. Az AFP hírügynökség kanadai tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a megbukott elnök egyik sógora és családja szombaton az észak-amerikai országba menekült.

A Tunéziában történtekről szóló összes cikkünket itt megtalálja.

Forrás: AFP
Kattintson a képre a további képekért!