A szerb belügyminiszter szerint kettős állampolgárok nem lehetnek rendőrök

2011.01.24. 10:39

A szerb belügyminiszter szerint kettős állampolgárok nem tartozhatnak a szerb rendőrség állományához. A legerősebb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta, hogy Ivica Dacic kijelentése sérti a szerb alkotmányt.

Ivica Dacic szerb belügyminiszter nemrégiben a vajdasági Topolyán azt mondta, hogy kettős állampolgárok nem dolgozhatnak a szerb rendőrségen. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Dnevnik című újvidéki napilapnak adott interjújában úgy vélte, hogy ez ellentétes az alkotmánnyal.

A vajdasági magyar politikus emlékeztetett arra, hogy a kettős állampolgárság nem akadálya annak, hogy valaki ügyész, bíró vagy katonatiszt legyen Szerbiában. Példaként említette a szerb nemzeti bank nemrég leköszönt elnökét, Radovan Jelasicot, aki szintén kettős állampolgárként töltötte be ezt a fontos állami tisztséget.

Hozzátette, tudomása szerint jelenleg is több ezer kettős állampolgár - a szerb mellett boszniai, horvát, montenegrói állampolgársággal rendelkező - ember dolgozik az Ivica Dacic vezette belügyminisztérium állományában.

A magyar parlament tavaly májusban elfogadott egy törvénymódosítást, amellyel jelentősen megkönnyítette a Magyarországgal szomszédos államok területén élő magyar nemzetiségűek számára a második, magyar állampolgárság megszerzését. Eddig csaknem tizenkétezer honosítási kérelem érkezett a magyar hatóságokhoz.