Merényletnek nyilvánították a 35 emberrel végző moszkvai reptéri robbantást

Robbanás történt a moszkvai Domogyedovo repülőtér nemzetközi érkezési termináljának csomagkezelő részlegében
Vágólapra másolva!
Hétfő éjszakáig 35 ember meghalt , amikor robbanás történt Moszkva legforgalmasabb repterén hétfőn. A sérültek számáról azonban eltérő adatokat közölt két orosz minisztérium: az egészségügyi tárca 128, a rendkívüli helyzetek minisztériuma közel 180 sérülről tud. Az orosz hatóságok azt közölték, hogy terrorcselemény történt, az nem egyértelmű viszont, hogy a robbantást öngyilkos merénylő hajtotta végre vagy bőröndbe rejtett pokolgép okozta. Egyes biztonsági források szerint a titkosszolgálat előre tudott a merényletről, s három gyanúsítottat kerestek a támadás előtt.
Vágólapra másolva!

Robbanás történt hétfőn délután a Moszkvához közeli domogyedovói repülőtéren, az érkezési oldal termináljában. Az orosz Interfax hírügynökség hétfőn délután azt közölte, hogy az áldozatok száma 35, este pedig azt, hogy mintegy 130 ember sérült meg, akikből 76 főt vittek kórházba, a többieket a helyszínen látták el.

Az egészségügyi miniszter azt közölte, hogy 128 ember sérült meg a robbanásban, a rendkívüli helyzetek minisztériuma azonban közel 180 sebesültről tud. Magyar idő szerint este 9 óráig 93-an kórházban voltak, s 41 fő állapota volt életveszélyes. Az egészségügyi miniszter megerősítette az elhunytak számát: 35-en haltak meg: 31-en a robbanásban közvetlenül, 3 fő a kórházban és egy fő a kórházba szállítás közben.

Az orosz hatóságok azt közölték, hogy terrorcselekmény történt. Az [origo] egyik olvasója szerint több moszkvai hírforrás is arról számolt be, hogy bőröndbe rejtett szerkezet okozhatta a robbanást. A BBC orosz nyomozókra hivatkozva azt írta, hogy bőröndbe rejtett pokolgépről van szó, amelyet a robbanóanyagon kívül fémszilánkokkal és drótokkal is megpakoltak. Ugyanakkor más források öngyilkos merényletről írnak. Az Associated Press azt írta rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy a megtalálták a merénylő fejét, az azonosítása azonban még nem történt meg.

A titkosszolgálat már tudhatta

A Lifenews.ru nevű hírportálnak azt mondták név nélkül nyilatkozó biztonsági források, hogy egy héttel ezelőtt kapott a titkosszolgálat információt a várható támadásról. Szerintük az információ annyira pontos volt, hogy a robbantás helyét is megjelölte. "Három gyanúsítottat kerestek előzőleg, és feltehetően ők voltak azok, akik bejutottak Domogyedovóra, majd biztosították az öngyilkos merénylő útját, a robbantás után pedig távoztak" - közölték a források. Azt azonban nem tudni, hogy kitől származott az információ, és hogyan jutott hozzá a titkosszolgálat.

Estére helyreállt a forgalom

Domogyedovo, amely Moszkva és Oroszország legnagyobb repülőtere hétfő este már teljes kapacitással működött. A gépek menetrendszerűen szálltak fel és érkeztek Közvetlenül a moszkvai idő szerint 16.32-kor történt merénylet után néhány gépet a másik két nagy moszkvai repülőtérre irányítottak át, de nem egész fél óra múlva Domogyedovo már fogadott és indított gépeket.



Az érkezési oldalon valószínűleg azt használta ki az öngyilkos robbantó, hogy a rész szabad zóna, oda nem kell beszálló kártya vagy belépésre jogosító kitűző - mondta a reptér szóvivője.

Putyin tévén osztja a feladatot

A BBC szerint Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a köztelevízióban üzente meg Tatyjana Golikova szociális miniszternek, hogy készítse elő az elhunytak családjának címzett pénzügyi támogatást. "Arra kérlek téged és a helyetteseidet, hogy menjetek a helyszínre és a kórházakba, hogy nyomon kövessétek az áldozatok megsegítését célzó munkát" - mondta minisztereinek Putyin a tévéadásban.

A domogyedovói a legforgalmasabb moszkvai reptér, sok üzletember és turista használja a BBC tudósítója szerint. A reptér egyik szóvivője szerint a robbanás abban a teremben történt, ahol az érkező járatok utasait fogadják. Orosz hírügynökségek szemtanúkra hivatkozva azt írják, hogy a terem megtelt füsttel.

A Twitteren megjelent egy videó, amely a feltöltője szerint a reptéren készült, és amelyen az látható, hogy sérült embereket szállítanak. Egy másik videón az látszik, hogy a füstös teremben holttestek fekszenek a földön.

Önkéntesek a nyerészkedő taxisok ellen

A BBC szerint egyes taxisok a robbanás után felemelték tarifáikat kihasználva az ideiglenesen a reptéren rekedt utasok helyzetét. A taxisok gyakorlatán felháborodva önkéntesek is beálltak a fuvarozók közé és ingyen elviszik a reptérről az utasokat. Az önkéntesek a Twitteren adják meg mobilszámukat a fuvarhoz, mások ingyenes szálláslehetőséget ajánlottak fel az Oroszországban rekedt utasoknak.



A robbanás helyi idő szerint délután fél ötkor történt az RT tévécsatorna szerint. A repülőtéri kijelző szerint 13 órától a robbanás időpontjáig egyebek között Kairóból, Tokióból, Düsseldorfból, Londonból érkeztek gépek.

Az érkező nemzetközi járatokat átirányítják más repterekre. Az átirányított repülőgépeket a két másik nagy moszkvai repülőtér, Seremetyevo és Vnukovo fogadta, mindkettőn megerősítették a biztonsági intézkedéseket. A budapesti járatok, amelyek egy időben Domogyedovóra érkeztek, már több hónapja újra Seremetyevón szállnak le.

Egy felvétel a robbantás utáni eseményekről, a videó sokkoló képeket is tartalmaz:

A robbantásról szóló szemtanúi beszámolókat itt olvashatja el.

A hatóságok igyekeztek megelőzni az újabb robbantást, zavarókészülékeket vetettek be, hogy ne lehessen mobiltelefonálni - írta a hírügynökség. Az Interfax szerint Moszkvában a nyilvános helyeken megerősítik a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést, valamint a járműveket fokozottan ellenőrzik a merénylet miatt. Dmitrij Medvegyev orosz államfő a támadás miatt lemondta e héten esedékes davosi útját, ahol a Világgazdasági Fórum ülésén vett volna részt.

Korábbi támadások

A hatóságok már kijelentették, hogy terrortámadás történt, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan ki áll a merénylet mögött, bár az Interfax helyszíni tudósítójának egy rendőr a reptéren azt mondta, hogy az első vizsgálatok alapján az öngyilkos merénylő valószínűleg az Észak-Kaukázusból érkezhetett.

Forrás: AFP/NTV
További képekért kattintson a fotóra!

Oroszországban az elmúlt években több terrorcselekmény is történt. Tavaly márciusban a moszkvai metró ellen követtek el öngyilkos merényletet csecsen szélsőségesek, a kettős robbantásban negyvenen vesztették életüket, több mint százan sebesültek meg. Márciusban egy gumilövedékes fegyverrel lövöldöző férfi keltett pánikot a moszkvai Vörös téren, 2009 novemberében pedig egy moszkvai expresszvonatot siklatott ki egy szélsőséges kaukázusi szervezet. Oroszország déli, kaukázusi részén ennél is sokkal sűrűbbek, szinte mindennaposak a hivatalok és a rendfenntartó hatóságok elleni támadások, ott a lázadó csoportok rendszeresen hajtanak végre robbantásokat oroszok ellen.

A moszkvai repterek legutóbb december végén bénultak meg, akkor az orosz fővárost sújtó jégeső miatt. A helyzetet a repülőterek vezetése olyannyira nem tudta kezelni, hogy még kormánykörökből is súlyos kritikát kaptak, miközben a napokig Moszkvában rekedt utasok fel is lázadtak a kimaradó járatok miatt.

A Külügyminisztérium szóvivője, Pataki Eszter délután fél ötkor azt közölte az [origo]-val, hogy információik alapján a robbantásnak nincsenek magyar áldozatai, de végleges információt erről csak akkor tudnak mondani, ha a moszkvai hatóságok azonosítják az áldozatokat. A szóvivő megjegyezte, hogy a Domogyevó reptér nem indít és nem fogad közvetlenül magyar járatokat, ezért kevésbé valószínű, hogy voltak magyarok a robbanás helyszínén.

Ha Ön a reptéren tartózkodott, esetleg ismerősén keresztül vannak helyszíni információi, küldje el beszámolóját, fotóját, videóját a [email protected] címre.