A családok európai évére tett javaslatot a magyar elnökség

Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament foglalkoztatási bizottsága előtt hallgatták meg a magyar uniós elnökség programját. Balog Zoltán államtitkár a romák munkaügyi intergrációjának hasznosságáról beszélt, Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár a fiatal munkanélküliség miatt aggódott, Réthelyi Miklós miniszter pedig a család és a munka összehangolását szorgalmazta, s javaslatot tett a családok európai évének megtartására.
Vágólapra másolva!

A munkahely-teremtés az EU 2020 stratégia egyik törekvése, s ennek elindítását a magyar uniós elnökség kiemelt feladatának nevezte Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője az Európai Parlament foglalkoztatási bizottsága előtt.

A miniszter szerint átfogóan kell kezelni az európai demográfiai trendek és az idősödő társadalom kihívásait, s elmondása szerint a munka és a család összehangolásával oldható meg ez. Ennek támogatására a magyar elnökség tematikus hetet szervez, és javaslatot tesz a családok európai évére.

A további prioritások között említette az aktív idősödési politikát, a megfelelő és fenntartható nyugdíjak biztosítását segítő erőfeszítéseket, valamint az esélyegyenlőséget. Az aktív idősödés évével (2012) kapcsolatban ebben a félévben meg kell hozni a szükséges döntéseket - mondta.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki szintén részt vett az elnökség terveinek bemutatásán, egyebek között azt hangoztatta, hogy a romák integrációjához az emberbaráti megfontolások mellett jelentős gazdasági érdek is fűződik, hiszen bevonásuk a munkaerőpiacra nagyban hozzájárulhat a versenyképesség növekedéséhez és a szociális ellátórendszer tehermentesítéséhez.

Balog Zoltán a romák integrációjáról beszélve hangoztatta: "a legfontosabbnak azt a szemléletváltozást tartom, amely a romaproblémától odáig vezet, hogy a romákat partnernek tekintjük a közös ügyeink megoldásában". Az uniós roma keretstratégia terve nem jelenti azt, hogy a tagállamokat felmentenék a tennivalók alól - mondta. Hozzátette: a magyar elnökség szándékai szerint az uniós kormányfői tanács júniusban fogadja el a romastratégiára vonatkozó következtetéseket.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási államtitkára azt emelte ki, hogy az uniónak előtérbe kell helyeznie a strukturális reformokat, és ezekben a foglalkoztatáspolitika kulcsszerepet játszik. Aggasztóan magasnak nevezte az ifjúsági munkanélküliséget, és prioritásnak nevezte a fiatalok munkaerő-piaci segítését. Addig nem tekinthető úgy, hogy Európa túljutott a válságon, amíg ebben nem sikerül előrelépni - fogalmazott.

Mindhárman hangoztatták, hogy az uniós parlamenttel folytatott jó együttműködést feltételnek tekintik a magyar elnökség sikeres munkájához.