Ismét megrongálták a csurogi magyar emlékművet a Vajdaságban

2011.01.25. 12:13

Ismeretlen tettesek megrongálták az 1944/45-ös vérengzések magyar áldozatainak csurogi (Curug) emlékművét a Vajdaságban. A Magyar Szó információi szerint az egyik emlékkeresztet ellopták, a másikat megrongálták.

A délvidéki Magyar Szó információi szerint újra megrongálták a 1944/45-ös magyarellenes atrocitások áldozatainak emléket állító csurogi (Curug) emlékművet. A rendőrségre hétfőn érkezett bejelentés szerint az egyik emlékkeresztet ellopták, a másikat pedig megrongálták. Az illetékes ügyészség a történteket sírgyalázásnak minősítette, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz a tettesek után.

Az Újvidéktől keletre található Csurog egykori sintértelepénél elhantolt magyar áldozatok emlékére 1994-ben állították az első keresztet, azóta minden évben megrongálják az emlékhelyet. A fából készült keresztet felgyújtják, a kőből készültet kidöntik vagy szétverik - nyilatkozott a Magyar Szónak Teleki Júlia, a délvidéki magyarellenes atrocitások kutatója.

A második világháború végén szerb partizánok több ezer magyart meggyilkoltak a mai Vajdaság területén, bosszút állva a korábban a magyar katonaság razziáiban megölt szerbekért. A vajdasági tartományi képviselőház elnöke, Egeresi Sándor közleményében szégyenteljesnek nevezte a történteket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK