Hiányosságokat talált Pintér a schengeni zónába vágyó bolgároknál

Vágólapra másolva!
Technikai hiányosságok miatt egyelőre nem készült fel Bulgária a határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe való csatlakozásra - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Brüsszelben. A bolgár hiányosságok miatt Romániának is várnia kell a csatlakozásra, de a két ország felvételét a problémák kiküszöbölése után is elkaszálhatják. Románia és Bulgária a magyar EU-elnökségtől várja, hogy bevigye őket Schengenbe, de az első akadályt Pintér beszámolója szerint egyelőre elbukták.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem teljesülnek azok a technikai jellegű előfeltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy Románia és Bulgária csatlakozzon a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez - közölte Pintér Sándor belügyminiszter kedden. Pintér Brüsszelben, az Európai Parlament (EP) szakbizottsága előtti meghallgatáson beszélt a bolgár hiányosságokról.

A miniszter az EP állampolgári jogokkal, valamint bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) előtt azt mondta, hogy Bulgária Törökországgal közös szárazföldi határán még nem kielégítő az ellenőrzés. Mivel Bulgária és Románia felkészültségét együttesen vizsgálja az unió, a bolgár hiányosságok miatt egyelőre Románia csatlakozása érdekében sem születhetett pozitív szakértői vélemény - mondta.

Pintér Sándor szerint Bulgária március közepére ígérte a technikai jellegű hiányosságok megszüntetését. Ha ez megtörténik, akkor az EU-szakértők újra áttekinthetik a helyzetet, és kedvező szakvélemény esetén a két ország Schengen-csatlakozásának kérdését az uniós tagállamok belügyminiszterei elé lehet terjeszteni - mondta. "Magyarország támogatja a két országnak a rendszerhez való csatlakozását, de a technikai feltételeknek meg kell felelniük" - közölte a belügyminiszter.

A két ország Schengen-csatlakozásával szemben Németországnak és Franciaországnak a technikai hiányosságokon túl általánosabb kifogásai is voltak, ezek a tagállamok főképp azt kritizálták, hogy Románia és Bulgária nem tesz eleget a szervezett bűnözés és a korrupció ellen. Ezzel kapcsolatban Pintér kijelentette: a schengeni rendszerbe csak akkor lehet beengedni új országot, ha a felvétel ügyében minden tagállam egyetért. A márciusban esetleg megszülető kedvező szakvélemény után tehát még a belügyminiszterek tanácsában egyeztetni kell a tagállamok nézeteit.

Romániában és Bulgáriában rövid távú politikai célnak tekintik a két ország csatlazását a schengeni övezethez. A legújabb EU-tagállamok korábban már jelezték, hogy szeretnék, ha a magyar EU-elnökség idején ez meg is valósulna, a magyar kormány pedig szintén egyik fontos elnökségi céljának nevezte a balkáni országok felvételét.

Teodor Baconschi román külügyminiszter nemrég egy a Financial Timesnak adott interjúban sürgette országa csatlakozását. A miniszter azt mondta, hogy Románia "elvégezte házi feladatát" a csatlakozás érdekében, minden szabályt és célkitűzést szigorúan betartott. Így szerinte "jogos politikai cél", hogy Románia "döntést lásson a csatlakozásról a soros magyar EU-elnökség idején". "Számos úgynevezett érvet hallottunk, de álláspontunk ismét csak igen logikus és jogszerű - nem látunk semmiféle jogi alapot vagy egyéb érvet arra, hogy az EU miniszteri tanácsában a schengeni tagságunkról hozandó döntést más ügyekkel kapcsolják össze" - fogalmazott a román külügyminiszter (erről itt olvashat).