Visszatérnének a parlamenthez az éjjel szétvert egyiptomi tüntetők

Vágólapra másolva!
A tervek szerint szerda délután visszatérnek Kairó központjába azok az egyiptomi tüntetők, akiket előző éjjel brutálisan vertek szét a tüntetést feloszlató rohamrendőrök. Az ellenzéki aktivisták az interneten szervezik az újabb tömegdemonstrációt, amely Kairó központjából vonulna az egyiptomi parlament épülete elé. Közben négyre emelkedett a keddi zavargás áldozatainak száma, ahol a beszámolók szerint automata fegyverek ropogását is lehetett hallani.
Vágólapra másolva!

A hatóságok tiltása ellenére szerdán is demonstrációra készülnek Egyiptomban azok a kormányellenes csoportok, amelyeknek a keddi tüntetése erőszakos zavargásokba torkollt a rendőri beavatkozás után. A brit Guardian szerint a tüntetők a Twitter internetes mikroblog segítségével szervezik az új demonstrációt, noha a szolgáltatás hivatalos weblapját az egyiptomi kormány blokkolni próbálja.

A tervek szerint a tüntetők délután visszatérnek a kairói Tahrir térre, ahol az előző napon könnygázzal és vízágyúval oszlatták fel őket a rohamrendőrök. A Twitter-üzenetek alapján a tömeg előbb Kairó központjában gyülekezik majd, és innen vonulnak a kormányzati épületekhez, valamint a parlament elé.

A Guardian szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy a keddi zavargások után mennyien csatlakoznak a szerdai tüntetéshez, hiszen előző éjjel a rendőrség többször brutálisan lépett fel a tüntetők ellen. A belügyminiszter szerda délelőtt betiltotta a további tüntetéseket, az egyiptomi hatóságok pedig előre bejelentették, hogy a tüntetők visszatérését meg fogják akadályozni, ezért könnyen előfordulhat, hogy a fővárosban újabb összecsapások robbannak ki a rendőrök és a tiltakozók között.

Négyre emelkedett a halottak száma

Az egyiptomi tüntetők az országot közel 30 éve irányító elnök, Hoszni Mubarak hatalma ellen tüntettek: a keddi gyűlésen a tömeg az elnököt távozásra szólító szlogeneket skandált, letépte a kormánypárt hirdetőtábláit, és tunéziai zászlókat lobogtatott. A zászlók arra utalnak, hogy az egyiptomi tüntetők olyan forradalmat szeretnének hazájukban, mint amilyen január elején Tunéziában elűzte az ottani diktátort, Ben Alit (a tunéziai forradalom hátteréről itt olvashat részletesen).

A tüntetők a politikai változások mellett az évtizedes szegénység, elnyomás és rendőrségi erőszak ellen is tüntettek, de a demonstrációt kedden törvénytelennek minősítették a hatóságok. Az összecsapásokban szerda reggeli adatok szerint összesen négyen haltak meg, köztük egy rendőr, akit több kővel is fejbe találtak a tüntetők. Kedd este még csak 3 áldozatról számoltak be az egyiptomi hatóságok. A könnygáz és a vízágyú mellett a helyszíni beszámolók szerint a rohamrendőrök sem riadtak vissza a kődobálástól, ezért többen meg is sérülhettek - írja a Guardian.

Automata fegyverek zaja

A keddi tüntetésen a rendőrök először meghátráltak a váratlanul nagy tömegtől, és hagyták, hogy az emberek elfoglalják a nagyobb köztereket, ami példa nélküli Egyiptomban - írja a Guardian. A lap szerint a diktatórikus országban a politikai gyűléseket általában azonnal törvénytelennek nyilvánítják és gyorsan felszámolják, kedden azonban ez nem sikerült. A rohamrendőrök csak jóval később rendezték soraikat, és éjjel brutálisan feloszlatták a parlament épülete előtt virrasztó tömeget.

Forrás: Reuters/Amr Abdullah Dals
Szerdán is egymásnak feszülhetnek (a keddi zavargás képeiért kattintson a fotóra)

A tüntetők eredetileg egész éjjel tartó ülő tüntetést terveztek, de a rendőrök végül kipucolták a területet: tüntetők százait üldözték a mellékutcákon, és könnygázzal borították be a Tahrir teret. A Guardian szerint több tüntető légzési nehézségekkel esett össze a téren, miközben a környéken automata fegyverek zajára emlékeztető hangokat lehetett hallani. Egy tüntetőt szemtanúk szerint egyszerre 20 rendőr vert össze gumibotokkal. Egy másik szemtanú, Gigi Ibrahim a lapnak azt mondta, hogy nagyon durvák voltak a rendőrök, lövésekkel, könnygázzal, vízágyúval és gumibotokkal hihetetlen gyorsan kiürítettek mindent.

A városban az összecsapások a kora hajnali órákig tartottak, és csak reggel telepedett újra nyugalom Kairóra. Éjjel a kormány blokkolta az internet- és telefonszolgáltatást, és ideiglenesen elvágta az országot a külvilágtól. A szolgáltatásokat később helyreállították, de egy részük még mindig csak időszakosan működik (a keddi egyiptomi zavargásokról éjszakai cikkünkben, itt olvashat további részleteket).