A hatóságok keresik Kijev eltűnt polgármesterét

Vágólapra másolva!
Szokatlan utasítást adott ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök: a kijevi hatóságoknak feltétlenül meg kell találniuk az ukrán főváros különc polgármesterét, Leonyid Csernoveckijt, aki tavaly nyár óta nem tartózkodik Kijevben, és tavaly novemberben látták utoljára, akkor is külföldön.
Vágólapra másolva!

Utasításba adta az ukrán miniszterelnök, hogy találják meg Kijev november óta ismeretlen helyen tartózkodó polgármesterét, Leonyid Csernoveckijt. Mikola Azarov újságíróknak ironikusan úgy fogalmazott: "Feltétlenül találják meg a polgármestert. Mondják meg neki, hogy hiányzik a kijevieknek, nagyon szeretnék látni, és kérik, hogy mielőbb álljon munkába".

A 2006-ban polgármesterré választott Csernoveckij alapvető hatalmi jogköreit Viktor Janukovics ukrán államfő tavaly novemberben megvonta, a politikus ezt követően eltűnt. Az egyetlen nyom, amely utána maradt az, hogy az ukrán sajtó értesülése szerint november végén Franciaországban ünnepelte 59. születésnapját. A Csernoveckij-féle városvezetés tevékenységét vizsgáló bizottságok becslése szerint a polgármester vezetése alatt közel 400 millió hrivnya (több mint 50 millió dollár) kár érte Kijev városát.

A milliomos bankárból polgármesterré lett Csernoveckijt bírálói őrültnek tartják. A városvezető egyik emlékezetes megnyilvánulása volt, amikor egy fürdőmedencénél, fürdőnadrágban tartott sajtóértekezletet, és a kamerák előtt kezdett edzeni, bizonyítandó "jó szellemi és fizikai kondícióját". Csernoveckij a művészi pályával is próbálkozott - első zenés klipjét be is mutatta -, majd a Hogyan váljunk milliomossá? című könyv szerzőjeként íróként is kipróbálta magát.