Áprilistól új rendszer válthatja a  terrorveszély fokozatait különböző színekkel jelző rendszert az Egyesült Államokban. Egyes politikusok szerint a színkódos rendszer nem felkészülésre tanította meg az amerikaiakat, hanem arra, hogy féljenek.

Janet Napolitano, amerikai belbiztonsági miniszter várhatóan csütörtökön jelenti be, hogy áprilistól új rendszer váltja fel az 2002-ben bevezetett színkódos terrorveszélyt jelző rendszert az Egyesült Államokban. A helyette bevezetendő "Nemzeti Terror Tanácsadó Rendszerről" egyelőre csak annyit tudni, hogy a földrajzilag pontosabban meghatározott fenyegetések állnak majd a középpontjában - értesült a CNN.

Az írás szerint vezető demokrata és republikánus politikusok egyaránt üdvözlik a lépést. A képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus vezetője, Peter King szerint bár a jelenlegi rendszer igen értékes célokat szolgált a 2011. szeptember 11-ei terrortámadást követő időkben, egyértelműen aktuális egy sokkal célzottabb szisztéma kiépítése.

A bizottság vezető demokratapárti politikusa, Bennie Thompson szerint a színkódos rendszer nem felkészülésre tanította meg az amerikaiakat, hanem arra, hogy féljenek - írja a CNN. "Amikor a készültségi szintet emelték, nagyon ritkán mondták meg az okot, vagy azt, hogy az emberek mit tegyenek, meddig maradjanak éberek" - tette hozzá, aki örül, hogy ezentúl csak akkor figyelmezetik majd a lakosságot, amikor valóban fenyegetésnek vannak kitéve.

2002-ben vezették be a veszély fokozatait zöld, kék, sárga, narancssárga és piros színekkel jelző szisztémát az Egyesült Államokban. A zöld fokozat esetén semmilyen veszély nincs, a kék óvatosságra int. A sárga emelt szintű, a narancssárga magas szintű, a piros pedig komoly terrorfenyegetést jelent. Minél magasabb a szint, annál nagyobb egy terrortámadás veszélye. Az elmúlt években szinte mindig a sárga, illetve a narancssárga jelzés volt érvényben.

A piros szintet egyszer vezették be, amikor 2006. augusztus 10-én kiderült, hogy az Al-Kaida transzatlanti repülőjáratokra tervezett merényleteket. A fenyegetés szintjét, a kódrendszer bevezetése óta soha nem vitték le a kék, illetve a zöld színre.