Omár Szulejmán bejelentette Mubarak távozását - képek az egyiptomi tüntetésekről

Vágólapra másolva!
 A 2011. január 25-én kirobbant forrongásokban először a rendőrökkel való összecsapások követeltek áldoztatokat, majd pedig a Mubarak-párti és -ellenes tüntetők között kialakult utcai harc. A rendőrök helyére kivezényelt hadsereg ebbe először nem avatkozott bele, majd erőszak nélkül szétválasztotta a két ellenséges tömeget. Hoszni Mubarak elnök előbb leváltotta kormányát, néhány nappal később pedig bejelentette, hogy sem ő, sem fia, Gamal Mubarak nem indul a szeptemberben esedékes következő elnökválasztáson. A kormányzó párt vezetősége is benyújtotta lemondását. Csütörtök estére újra hatalmas tömeg gyűlt össze a Tahrír téren Mubarak lemondását követelve. Az elnök háromnegyed órás késéssel kezdte el beszédét, de a várakozásokkal ellentétben nem mondott le. Az Hoszni Mubarak és családja pénteken elhagyta Kairót, majd Omar Szulejmán alelnök bejelentette az elnök lemondását.
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP
Ünneplés és romeltakarítás Kairóban Mubarak távozásának másnapján. Kattintson a többi képért!

Forrás: Reuters/Jon Bainbridge
Mubarak politikai pályafutása képekben - kattintson az elmúlt évtizedek képeiért!

Harminc év után mondott le a hatalomról Hoszni Mubarak, Egyiptom elnöke. Ott volt, mikor felborították az évitezedek alatt megszilárdult közel-keleti politikai helyzetet, segített az Egyesült Államoknak, mindeközben könyörtelenül védte hatalmát országában.

Forrás: AFP/Al-Masriya TV
Omár Szulejmán péntek délután bejelentette Mubarak lemondását. Kattintson a többi képért!

Lemondott posztjáról Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. Ezt Omár Szulejmán alelnök jelentette be az egyiptomi állami televízióban. Az elnök korábban elhagyta Kairót, ahol három hete folytak ellene tüntetések, és családjával együtt a tengerparti Sarm es-Sejkbe utazott. Mubarak csütörtök este még azt mondta, nem mond le.


Forrás: Reuters/Dylan Martinez
A várakozásokkal ellentétben nem mond le Mubarak. Kattintson a többi képért!

Felélénkültek az események Egyiptomban, Kairóban óriási tömeg gyűlt össze a Tahrír téren. Több jel mutatott ugyanis arra, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemond csütörtökön, s ezt egy televíziós adásban teszi meg. Az elnök háromnegyed órás késéssel kezdte meg beszédét, amiben közölte mandátumának szeptemberi lejártáig a békés átmenetet készíti elő

Forrás: AFP/Marco Longari
A kairói tüntetés arcai - kattintson képgalériánkért!

A korábban tétlenül figyelő hadsereg 2011. február 3-án, csütörtökön délelőtt beavatkozott a kairói tüntetésbe, és élő láncot alkotva elválasztották egymástól a Mubarak-párti és az ellenzéki tüntetőket. Az egyiptomi események szerdán kora délután erőszakos fordulatot vettek, több ezer, Mubarak elnököt támogató tüntető jelent meg a kairói ellenzéki tüntetők központjában, a Tahrir téren, és véres összecsapások alakultak ki. A két ellenséges tömeg kövekkel és minden keze ügyébe kerülő eszközzel küzd egymással csütörtökön is.

Forrás: EPA/Andre Liohn
Egy sebesült nőt ápolnak egy ideiglenes segélyhelyen - csütörtöki képgalériánkért kattintson!

2011. február 2-án, szerdán több száz, egyes jelentések szerint több ezer Mubarak-párti tüntető vonult a kairói Tahrír térre, ahol összecsapás alakult ki köztük és a kormányellenes tüntetők között. Az al-Dzsazíra hírtelevízió élő közvetítésén egymást dobáló, verekedő, helyenként lóról hadakozó tüntetőket látni, a tudósítások szerint nagyon sok a sérült, a hadsereg pedig csak nézi az eseményeket. Az [origo] tudósítója szerint lökdösődéssel indult a konfliktus, a Mubarak elnök mellett tüntetőket kocsikkal szállították a tér közelébe.

Forrás: EPA/Hannibal Hanschke
A két tábor közötti szerdai összecsapásokról készült galériánkhoz kattintson a képre!

2011. január 31-én, hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

Forrás: AFP/Marco Longari
Kattintson a képre a hétfői képekből készült válogatásunk megtekintéséhez!

2011. január utolsó vasárnapján machetékkel és hokiütőkkel felfegyverzett fiatalok védték a fosztogatóktól az egyiptomi városokat, miután a rendőrség eltűnt az utcákról, és kegyetlen rablók támadtak a gazdagabb negyedekre a hatóságoktól zsákmányolt fegyverekkel. A tüntetők szerint a kormány áll a fosztogatók mögött, és szándékosan hagyja magára az embereket, hogy azok a káoszból visszasírják Mubarak elnök biztonságot adó elnyomását.

Forrás:REUTERS/Yannis Behrakis
Állampolgárok védik javaikat - kattintson a képre vasárnapi képes összefoglalónk megtekintéséhez!

2011. január 29-én, szombaton továbbra is feszült, de a pénteki véres tüntetések után valamivel nyugodtabb volt a helyzet. A rendőröket visszahívták az nagyvárosok utcáiról, és a hadsereg vonult a helyükre. A katonák nem konfrontálódtak a tüntetőkkel, az infrastruktúra és a nemzeti kincsek védelmén túl mást nem tettek. Hoszni Mubarak elnök leváltotta kormányát, és reformokat ígért, de az esetleges távozásáról nem beszélt. Az arab hírtelvízió szerint a háborús zónára hasonlító Kairóban szombaton folytatódtak a tüntetések, és más városokban is gyülekezni kezdtek a tiltakozók. Az elnök Omár Szulejmánt, az egyiptomi hírszerzés vezetőjét nevezte ki alelnöknek szombaton.

Forrás: AFP/Khaled Desouki
Kattintson a képre a szombati eseményeket összefoglaló képgalériánk megtekintéséhez!

2011. január 28-án pénteken kijárási tilalmat rendeltek el Kairóban és több egyiptomi városban, miután délután hatalmas utcai zavargásokká nőtte ki magát a déli ima végére hirdetett tömegtüntetés, ahol megjelent az Egyiptomba előző nap visszatért, az ellenzék egyik lehetséges vezetőjeként számon tartott Mohamed el-Baradei Nobel-békedíjas politikus is. A kormányellenes tüntetők rendőrségeket foglaltak el, és országszerte felgyújtották a kormánypárt székházait, a rendőrökkel való összecsapásokban pedig többen meghaltak.

Forrás: AFP/Marco Longari
Kattintson a képre a pénteki összetűzésekről készült galériáért!

2011. január 25-én, kedden legkevesebb hárman - köztük egy rendőr - vesztették életüket Egyiptomban, ahol több ezer tüntető követelte a közel 30 éve hatalmon lévő Haszni Mubarak elnök kormányának eltávolítását. A rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatta a tömeget, akik azonban visszatámadtak. A Mubarak-ellenes tüntetések szerdán és csütörtökön is folytatódtak Kairóban, Alexandriában és Szuezben.

Forrás: AFP/Mohammed Abed
Kattintson a képre a keddi, szerdai és csütörtöki eseményeket összefoglaló galériánkért!