Államközi megállapodás rendezi a magyar-szlovák állampolgársági vitát

Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő találkozója Pozsonyban 2011. január 28-án
Vágólapra másolva!
Államközi megállapodást köt a kettős állampolgárságról a magyar és a szlovák kormány - derült ki Orbán Viktor miniszterelnök és Iveta Radicova szlovák kormányfő pénteki sajtótájékoztatóján. A javaslatról februárban kezdenek tárgyalni. A tárgyaláson szó esett a magyar médiatörvényről is, és Orbán Viktor kijelentette azt is, nem eszik szlovák gyerekeket reggelire.
Vágólapra másolva!

Pozitívan reagált a Pozsonyban tárgyaló Orbán Viktor miniszterelnök arra a szlovák felvetésre, hogy kössenek kétoldalú államközi megállapodást a kettős állampolgárságról - derült ki az Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák kormányfő pozsonyi tárgyalását követő sajtótájékoztatón.

Radicová szerint a javaslatról február 17-én tárgyal először a szlovák-magyar kormányközi bizottság, de azt, hogy mikor írhatják alá, még nem tudta megmondani. Várható tartalmáról sem árult el semmit, de azt mondta, több országgal is van ilyen megállapodásuk. Közölte, nagyra értékelte Orbán hozzáállását, aki megígérte, hogy a magyar kormány nem fog kampányolni Szlovákiában.

Orbán az államközi megállapodásról azt mondta, ez a kísérlet korábban - szerinte még az előző kormány alatt - nem vezetett sikerre, de nem látja semmi okát, hogy ne fontolják meg újra. "Ezt a vegyes bizottság tűzze napirendre és tárgyaljuk meg" - mondta Orbán, a kettős állampolgárságról pedig kijelentette, "nem az ördögtől való".

Radicová arra a kérdésre, hogy az egyezménynek része lesz-e a választójog, azt válaszolta, hogy a sztenderd hasonló szerződésekben ez szerepel, de furcsa lenne, ha valaki mind a két országban szavazhatna például az EP-választáson.

Az Orbán-kormány röviddel tavalyi megalakulása után fogadta el a magyar állampolgárság felvételét megkönnyítő törvénymódosítást, amely elősegítette a határon túli magyarok magyar állampolgársághoz jutását. Erre az előző, Robert Fico által vezetett pozsonyi kormány egy olyan törvénnyel válaszolt, amelynek értelmében, elveszti szlovák állampolgárságát, aki felveszi egy másik államét. A jogszabály alapján eddig 25 ember vesztette el szlovák állampolgárságát, köztük egy magyar nő is.

A Radicová-kormány módosítani akarja a törvényt, de a részletekről még viták vannak a kabinetben is. A pozsonyi kormány szerdán jóváhagyta azt a javaslatot, amelynek elfogadása esetén a jövőben már nem veszítené el állampolgárságát az, aki felveszi egy más országét, vagy aki már elvesztette, az visszakapja. A szlovák parlament várhatóan februárban szavaz erről. Orbán közölte, amíg a törvényről nem döntött a szlovák parlament, nem kívánják kommentálni az ügyet.

Megállapodás a gázról

A két politikus péntek délelőtt tárgyalt egymással, majd aláírták a magyar-szlovák gázvezeték-hálózat összekötéséről szóló megállapodást, és közölték, hasonlót készítenek elő az elektromos hálózatról is.

Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatainak öszekötéséről Orbán már decemberben azt mondta, hogy az egész Európai Uniót érintő jelentősége van, mivel az észak-déli irányú gázvgezeték újabb lépés az EU energiaellátásnak sokszínűvé és biztonságosabbá tétele felé. Radicová a pozsonyi megbeszélés után megemlítette, hogy hamarosan megkötik a hasonló egyezményt Lengyelországgal is.

Szlovák gyerekek

Mindkét politikus fontosnak nevezte, hogy 12 év után először járt hivatalos látogatáson Pozsonyban magyar kormányfő. "1999 februárban volt ilyen utoljára, akkor is én voltam a miniszterelnök, ami meggyőző érv a mellet, hogy azok a híresztelések, hogy reggelire szlovák gyerekeket szoktam enni, nem igazak" - mondta Orbán, majd közölte, hálás Radicová partnersége miatt, amelyre szükség volt a bizalmi légkör kiépítésében, és ez kellett az áttöréshez az energetikai együttműködésben.

A találkozón bejelentették azt is, hogy a Magyarország folytatja a Kassa-Miskolc autópálya magyar szakaszának építését. Orbán közölte, felvetette szlovák partnerének egy új komáromi Duna-híd felépítését, és hogy újítsák fel a két ország határán át jelenleg vagy korábban húzódó 84 közutat az Ipoly-hidakkal együtt.

Téma volt a médiatörvény is

Orbántól megkérdezték, hogy volt-e szó a megbeszélésen a magyarországi médiatörvényről, amire azt felelte, hogy ugyan a napirenden nem szerepelt, de szóba került, és tájékoztatta szlovák kollégáját az Európai Bizottság leveléről. Ez szerinte három ügyben kér garanciális lépéseket, amire a választ hamarosan el fogják küldeni. Orbán szerint a felvetett kérdések nehézségi foka nem tekinthető problémásnak. Szerinte a törvényről kijelenthető: kielégíti a sajtószabadságra vonatkozó EU-sztenderdeket.

Orbánt a romastratégiáról is kérdezték, amire azt válaszolta, hogy várhatóan áprilisban kezdik a kormányok megvitatni a szövegét, és júniusban szavazhatnak róla. Azt mondta, összegzik a tapasztalatokat, Magyarországé például az, hogy az eddig elköltött pénzeket nagyon kis hatékonysággal használták fel a romák helyzetének javítására. Szerinte a közös stratégia ellenére, minden ország saját maga felel saját roma közösségéért, és figyelmeztetett, hogy ha nem kapnak segítséget a romák, akkor visszatérnek a nomád életmódhoz, és "mivel uniós polgárok, semmilyen akadály nem magasodik majd a mozgásuk előtt". Szerinte közös érdek a letelepedett életmódot követő közösségek integrációjának segítése, amelyben minden tagállamnak szerepet kell vállalnia.