Feszült maradt a helyzet Egyiptomban

Vágólapra másolva!
Továbbra is feszült, de a pénteki véres tüntetések után valaminvel nyugodtabb volt a helyzet szombaton Egyiptomban. Hoszni Mubarak elnök leváltotta kormányát és reformokat ígért, de az esetleges távozásáról nem beszélt. Az arab hírtelvízió szerint a háborús zónára hasonlító Kairóban szombaton folytatódtak a tüntetések, és más városokban is gyülekezni kezdtek a tiltakozók.
Vágólapra másolva!

A pénteki véres egyiptomi összecsapások után folytatódtak szombaton békésen folytatódtak a tüntetések Egyiptom több városában, ám később újabb összecsapások voltak. A határ melletti Rafahban, Alexandriában is összecsapás volt, a kairói Tahrir téren gyülekező tömeg pedig továbbra is Hoszni Mubarak elnök távozását követelte szombaton.

Az egyiptomi elnök éjszakai beszédében próbálta megnyugtatni az embereket, reformokat ígért, de az esetleges távozásáról nem beszélt. Szombaton Mubarak éjszakai bejelentésének megfelelően lemondott a kormány, ám a jelek szerint ez sem volt elég. A véres összecsapásoknak a Reuters szombat délben megjelent, kórházi forrásokra hivatkozó híre szerint több mint hetven áldozata és több mint ezer sebesültje van. (Az egyiptomi eseményeket itt követheti.)

Reformokat ígért Mubarak

Hoszni Mubarak elnök esti beszédében bejelentette, leváltja kormányát és reformokat ígért, de a távozására vonatkozó követelésekkel nem foglalkozott. Az országot három évtizede irányító politikus közölte: nyomon követi az eseményeket, a tüntetők követeléseit, s egyben sajnálatát fejezte ki, hogy mindkét oldalon ártatlan áldozatokat követeltek a zavargások. Az elnök szerint a tiltakozások nem következhettek volna be, ha Egyiptomban nem vezették volna be a polgári szabadságjogokat, és nem lenne szabad a média.

Mubarak ugyanakkor leszögezte, hogy nem akadályozza meg az embereket véleményük kifejtésében, de nem tekinthet el Egyiptom stabilitásának megóvásától sem. "A szabadságot és a káoszt csak egy hajszál választja el egymástól" - fogalmazott Mubarak, aki egyúttal bejelentette, leváltja kormányát és reformintézkedéseket vezet be. Az elnök beszédében nem tett utalást arra, hogy a zavargások és a tüntetések miatt esetleg megfontolná a lemondását.

Obama elítéli az erőszakot

A feszült egyiptomi helyzet miatt - magyar idő szerint péntek éjszaka - Barack Obama is megszólalt, az amerikai elnök televíziós beszédében közölte: az Egyesült Államok figyelemmel kísérik az eseményeket, s éppen ezért felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy tartózkodjanak a békés tüntetők elleni erőszaktól. Az amerikai elnök utalt arra, hogy beszélt Mubarakkal, miután egyértelművé tette az amerikai álláspontot, ami kiáll az egyiptomi nép jogai mellett.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség korábbi, Nobel-békedíjjal kitüntetett igazgatója, egyiptomi ellenzéki vezető szombaton a France 24 műholdas televíziónak azt mondta: Mubarak elnöknek távoznia kell. Pénteken el-Baradei a mértékadó brit lapnak, a Guardiannek azt nyilatkozta: üzenem a Guardiannek és a világnak, hogy egy végóráit élő rezsim izolálja el Egyiptomot. Ezzel el-Baradei arra utalt, hogy a pénteki zavargások miatt szinte teljesen elvágta az ország internetes összeköttetéseit. Később az egyiptomi hatóságok őrizetbe vették, szóvivője azt közölte: a házát körbevették a hatóságok, és az emberei nem tudnak kapcsolatba lépni vele.

Sok halott, több mint ezer sebesült

Pénteken a déli ima végére hirdetett tömegtüntetés torkollott véres zavargásokba Egyiptom nagyvárosaiban. A kormány leváltását, Hoszni Mubarak távozását követelő tüntetők rendőrségeket foglaltak el és országszerte felgyújtották a kormánypárt székházait. A zavargások miatt tankok jelentek meg az utcákon, a rendőrökkel való összecsapásokban pedig több mint húszan meghaltak, a sebesültek száma meghaladja az ezret. (Az egyiptomi hatóságok kemény fellépéséről készült fotókat itt nézheti meg, a feszültség hátteréről és a térség helyzetéről szóló összeállításunkat pedig itt olvashatja.)

Az egyiptomi magyar nagykövetségnek nincs információja arról, hogy magyar állampolgár bármilyen módon érintett lenne a tüntetésekben. Az [origo] pénteken kereste az egyiptomi magyar nagykövetet, de azt az információt kaptuk, hogy nem elérhető. A követség egyik munkatársa azonban elmondta, hogy nehézkes az információáramlás az országban, mivel felfüggesztették a mobil- és internetszolgáltatást. A követség - amely egyébként folyamatos ügyeletet tart - csak úgy tud segíteni az esetlegesen bajba került magyarokon, ha bemennek a kairói konzulátusra.

A Külügyminisztérium a honlapján arra hívja fel az Egyiptomba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az elmúlt napokban történt zavargások és tüntetések miatt kerüljék el a tüntetések helyszínét Kairóban és az ország más nagyvárosaiban. A magyarok általában Sharm el-Sejk és Hurghada üdülőhelyeit keresik fel, de sokszor szervezett túrák keretében Kairót is meglátogatják.