Moszkvában iskolai szünetet rendeltek el az általános iskolákban az influenzajárvány miatt. Félmillió gyerek marad otthon egyelőre hétfőtől péntekig, az iskoláknak azt ajánlják, hogy interneten adják fel a házi feladatokat.

Az orosz hatóságok szerint egyelőre nem veszélyes a Moszkvát sújtó influenzajárvány, ennek ellenére iskolai szünetet rendeltek el az orosz fővárosban az 1-8. osztályos tanulók számára. A döntés félmillió gyereket érint.

Az orosz iskolákban akkor szokták elrendelni a szünetet, amikor a megbetegedések száma osztályonként eléri a 40 százalékot, idén azonban a tiszti főorvos úgy döntött, hogy a járvány terjedésének megelőzése érdekében lejjebb szállítja a küszöböt.

Minden iskolában lesznek délutáni foglalkozások azoknak a gyerekeknek, akik valamilyen okból nem maradhatnak otthon, a kényszerszünet után pedig minden iskolában külön foglalkozásokat szerveznek majd az elmulasztott anyag pótlására. A hatóságok azt ajánlották az iskoláknak, hogy az interneten adják fel a házi feladatokat.

A megbetegedések száma elmarad a korábbiaktól

A moszkvai kórházakban számos ágyat tartanak fenn az influenzában megbetegedettek számára, és teljesen külön osztályokat nyitottak az influenzás kismamáknak. A városi illetékesek a tavalyi új típusú influenzát teljesen felesleges hisztériának tekintik, bár az idén elszigetelt törzsek között a tavalyi H1N1 kórokozó a leggyakoribb - mintegy 40 százalék az aránya -, és legalább egy halálesetet már feljegyeztek.    

Az egészségügyi miniszterhelyettes szerint a helyzet nem veszélyes, a megbetegedések száma még mindig 20-30 százalékkal elmarad az előző évek hasonló időszakától.