Szudánban szétverték a kormányellenes tüntetéseket

Szudán, kormány ellenes tüntetés, rohamrendőr
Vágólapra másolva!
Körülbelül hetven embert vettek őrizetbe, többségében diákokat vasárnap, Szudánban, ahol az elnök távozását követelő tüntetések voltak. A rendőrök gumibottal és könnygázzal oszlatták fel a szerintük szórványos demonstrációkat, de a fiatalok a héten újabb tüntetésre készülnek.
Vágólapra másolva!

Gumibotokkal és könnygázzal verték szét a rendőrök az Omar al-Basír szudáni elnök lemondását követelő tüntetéseket vasárnap Kartúmban. Az angol nyelvű Sudan Tribune szerint a rendőrök több száz embert megvertek, és több tucatnyit le is tartóztattak a fővárosban történt demonstrációkon. A tüntetések beleillenek abba a sorba, amely Tunéziával indult, ahol több hetes demonstrációk végén elűzték az elnököt, (bővebben itt) - és Egyiptommal folytatódott - ahol lassan egy hete folynak az egyre durvuló tiltakozások (élő tudósításunkat itt találja).

Szudán északi részén meredeken emelkedtek az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árai, miután a déli rész függetlenségéről szóló népszavazáson az emberek 99 százaléka az elszakadás mellett voksolt (a népszavazásról bővebben itt olvashat, a szavazás eredményét ebben a cikben találhatja). Az elszakadás gazdasági problémát okoz az északi országrésznek, mivel a komoly exportbevételeket jelentő olajkincs délen található. Szudán már leértékelte a nemzeti valutát, és további áremelkedések várhatók.

A szudáni rendőrség szerint "korlátozott zavargásokat" fékeztek meg, amelyet diákok, és agitátorok kezdeményeztek. Negyven diákot és további harminc főt vettek őrizetbe, de óvadék ellenében az összes diákot szabadlábra helyezték - írta a Sudan Tribune. A szudáni lap meg nem erősített jelentésekre hivatkozva azt írta, hogy egy diák a kórházba szállítás után belehalt a rendőrséggel folytatott összecsapások során szerzett sérüléseibe.

Kormánypárti illetékesek szerint a tiltakozások korlátozottak voltak és gyengék. Ifjúsági szervezetek február 3-ra további megmozdulásokat terveznek.